Skoči do osrednje vsebine

Literarna nagrada Vstajenje Tonetu Mizeritu

Te dni, v času Velikega tedna, se vsako leto podeljuje literarna nagrada Vstajenje. Nagrado je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem, publicistom in strokovnjakom z raznih področij, katerih dela temeljijo na vrednotah zahodnoevropske kulture in krščanstva ali na trdnih znanstvenih osnovah in jo podeljuje komisija literarne nagrade Vstajenje, ki deluje v okviru Slovenske prosvete v Trstu. Letošnjo nagrado bo za svoje življenjsko delo prejel Tone Mizerit, publicist, urednik, časnikar in kulturni delavec med slovenskimi rojaki v Buenos Airesu v Argentini.

Gospod Tone Mizerit se je rodil v Št. Rupertu na Dolenjskem, večino svojega življenja pa je preživel v izseljenstvu v Argentini. V novi državi je postal eden glavnih stebrov kulturnih krogov Slovencev v Buenos Airesu, med drugim je od leta 2005 glavni urednik Meddobja, osrednje kulturno-literarne revije v izseljenstvu, ki jo že od leta 1954 izdaja Slovenska kulturna akcija. V Meddobju so se od začetka do današnjih dni zvrstili odlični eseji in razprave, dramatika, poezija in proza, prevodi, likovni dodatki, knjižne ocene, poročila in kakovostni prispevki o družbi in temeljenjih vprašanjih človeka.

Gospodu Tonetu Mizeritu tudi mi čestitamo in se mu iskreno zahvaljujemo za ves trud, delo in ljubezen do slovenske besede in kulture, ki ji je tako predano posvetil svoje življenje.