Skoči do osrednje vsebine

Znanstvena objava raziskovalk in raziskovalcev Instituta Jožef Stefan izbrana med najbolj aktualne in izpostavljene (HOT article) članke priznane revije Green Chemistry za leto 2020

Skupina raziskovalk in raziskovalcev iz Instituta Jožef Stefan, ki sodeluje v okviru projekta DEMETER programa Obzorje 2020 - Marie Skłodowska Curie Action (MSCA) je objavila znanstveni članek z naslovom “Učinkovita reciklirna metoda sočasnega pridobivanja redkih zemelj in kovin prehoda iz trajnih magnetov na osnovi sistema Nd-Fe-B”, ki ga je uredniški odbor revije Green Chemistry razglasil za enega nabolj atkualnih (HOT article) člankov revije za leto 2020.

Znanstvena objava je plod raziskovalnega dela na projektu »»Mreža usposabljanja na temo oblikovanja in recikliranja trajnih magnetov na osnovi redkih zemelj iz ter v motorje in generatorje za nova hibridna vozila na električni pogon« (DEMETER). Raziskovalna tema projekta je izjemnega pomena, saj naslavlja aktualna vprašanja, ki so vezana tudi na uresničevanje ukrepov Evropskega zelenega dogovora (European Green Deal), s katerim smo si v EU zastavili ambiciozni cillj zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za 80% do leta 2050.

Razvoj in širjenje uporabe električne mobilnosti ter proizvodnja električne energije iz zelenih virov sta ključna dejavnika, ki bosta prispevala k uresničevanju navedenih ciljev, vendar je tudi na teh področjih potreben nadaljnjih znanstvenoraziskovalni in inovacijski preboj. Raziskovalci posebno pozornost namenjajo visoki učinkovitostii električnih motorjev, ki jo je mogoče doseči z uporabo visoko učinkovitih trajnih magnetov na osnovi kemijskega sistema elementov redkih zemelj (Nd) in kovin prehoda (Fe) kot so Nd-Fe-B magneti.

Izjajajoč iz dejstva, da je dobava surovin elementov redkih zemelj v evropi v celoti odvisna od uvoza raziskovalke in raziskovalci v članku predlagajo nova spoznanja in koncepte o recikliranju trajnih magnetov Nd-Fe-B ter nakažejo smeri zvoja novih elektrokemičnih poti njihovega recikliranja, ki postaja vse bolj relevantno tako iz znanstvenega kot iz gospodarskega in ekološkega vidika. Predlagani postopek deluje v zaprti zanki, s čimer ne proizvaja odpadkov in ga lahko obravnavamo tudi kot potencialni primer delovanja krožnega gospodarstva.

Čestitke avtoricam in avtorjem!