Skoči do osrednje vsebine

T. i. #protiKoronapaket na seji Odbora za finance v DZ RS

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je na 36. nujni seji Odbora za finance v Državnem zboru RS predstavil predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Slovenska zastava | Avtor: Bigstock

“Ocenjena vrednost ukrepov je 3 milijarde evrov, dejanska poraba pa je odvisna od hitrosti in moči širjenja epidemije koronavirusa,” je pojasnil minister, ki je dodal, da so ukrepi enostavni in izvedljivi ter namenjeni k izboljšanju socialnega položaja najšibkejših in v pomoč gospodarstvu, da obstane, da bodo podjetja po krizi čim hitreje spet začela delati in tako ustvarjati dodano vrednost. 

“Ukrepi ščitijo pred negotovostjo. Posel pa ni končan. To je prvi zakon v sklopu reševanja najšibkejših in gospodarstva, naslednji zakon pa se bo osredotočil na preživetje gospodarstva in na zagon gospodarstva po koncu epidemije. Z drugim zakonom bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in investicije, potem ko omilimo negativne posledice epidemije," je poudaril mag. Šircelj.

Vlada je veljavnost ukrepov predvidela za april in maj 2020, z možnostjo podaljšanja do konca junija. “Ljudem je treba čim hitreje dati varnost, gospodarskim subjektom pa omogočiti, da bodo lahko preživeli," je dejal minister in pozval k čimprejšnjemu sprejemu zakona.

Pred drugim dnem razprave se je Vlada RS na seji seznanila s predlogi amandmajev k predlogu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omejitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Z nekaterimi amandmaji se sledi mnenju zakonodajnopravne službe, z nekaterimi se jasneje opredeljujejo določbe predloga zakona ali pa se v predlog vnašajo druge spremembe oz. dopolnitve.

Na seji Odbora za finance je bilo sprejetih 23 amandmajev, za predlog zakona je glasovalo 11 članov odbora, 2 člana sta bila proti.

Sledi obravnava na 33. izredni seji DZ RS.