Skoči do osrednje vsebine

Spremembe v upravnih, drugih javnopravnih in prekrškovnih zadevah

Državni zbor RS je sprejel Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

Del zakona se nanaša na ukrepe v upravnih, drugih javnopravnih in prekrškovnih zadevah, ki se nanašajo tudi na postopke Ministrstva za kulturo – roki za uveljavljanje pravic v upravnih zadevah se podaljšujejo, določa se tudi, da roki v upravnih in prekrškovnih zadevah ne tečejo, seveda razen, če gre za zadeve, kjer obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti, če je od odločitve v zadevi odvisno preživljanje stranke, če je od odločitve odvisno uveljavljanje drugih pravic. Prav tako se s predlogom zakona prilagaja poslovanje upravnih organov za to obdobje.

Namen zakona je zajeziti širjenje virusne okužbe, s tem pa zavarovati zdravje in življenje ljudi, hkrati pa še vedno omogočiti delovanje sodnih in upravnih organov ter nosilcev javnih pooblastil v nujnih zadevah. Zakon naslavlja tudi težave s pravočasnim uveljavljanjem pravic in obveznosti, s katerimi se soočajo mnogi državljani v tem obdobju.

Več informacij ter najpogostejša vprašanja in odgovori na spletni strani Ministrstva za pravosodje.