Skoči do osrednje vsebine

Prošnja za pomoč pri spopadanju s pandemijo koronavirusa

Ministrica dr. Helena Jaklitsch in državni sekretar dr. Dejan Valentinčič sta na Slovence širom sveta naslovila pismo, v katerem jim namenjata spodbudne besede ob soočanju s pandemijo. Obenem sta zaprosila vse rojake, ki imajo to možnost, da priskočijo na pomoč domovini.

Zelo nas veseli, da smo že do sedaj prejeli tako veliko odzivov z vseh koncev sveta in se zanje iskreno zahvaljujemo. Lepo je vedeti, da Slovenci, kljub fizičnim razdaljam, ostajamo tako povezani. V hvaležnosti pa naša prošnja ostaja še naprej odprta.

Besedilo pisma

Spoštovani Slovenci v zamejstvu in širom sveta!

Cel svet zadnjih nekaj tednov pretresa pandemija koronavirusa, ki je do temeljev spremenila naša življenja. Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pozorno spremlja dogajanje v vseh državah, kjer, dragi rojaki, živite. Vsi upamo, da se bodo razmere kmalu umirile in bodo naša življenja zopet v običajnih tirnicah. Ta pretres pa je hkrati priložnost, da se še bolj ozremo na stvari, ki so najpomembnejše – predvsem čas z našimi najbližjimi.

V sodobnem času večkrat tehnologijo vidimo kot nekaj negativnega, te dni pa nam kaže svojo pozitivnejšo plat. Tako v Sloveniji kot v številnih drugih državah se je običajno javno življenje ustavilo, prav prek tehnologije pa ostajamo povezani in prek nje lahko pošiljamo našo prošnjo in poziv vsem vam.

Slovenija pandemijo korona virusa za zdaj dobro obvladuje. Sprejeti so bili vsi potrebni varnostni ukrepi, s katerimi upamo, da se okužba ne bo preveč širila, seveda pa se moramo v skladu z načelom previdnosti pripravljati na različne mogoče scenarije. Lahko se bo situacija tudi še poslabšala in bomo potrebovali dodatne ukrepe, predvsem pa dodatno znanje in dodatno človeško pomoč.

Zato vas vljudno vabimo in prosimo vse, ki imate kakršno koli znanje zdravstvene in drugih strok oz. s področij, na katera bo trenutna situacija vplivala (varovanje javnega zdravja, ekonomija, sociala itd.), ali če poznate kogarkoli, ki ta znanja ima in bi lahko priskočil Sloveniji na pomoč, četudi samo z nasveti na daljavo in izmenjavo mnenj, da se nam oglasite na naslov urad.slovenci@gov.si.

Če poznate kakršnekoli možnosti, kje in kako bi Slovenija lahko dobila oz. kupila zdravstveno opremo, ki je nujno potrebna za zaščito zdravih in lajšanje zdravljenja tistih, ki so zboleli zaradi koronavirusa , se prav tako priporočamo.

Za vsako vašo pomoč se vam že sedaj iskreno zahvaljujemo, predvsem pa želimo vam in vašim domačim vse dobro v teh izjemno zahtevnih časih.

Ostanite zdravi.

dr. Helena Jaklitsch, ministrica
dr. Dejan Valentinčič, državni sekretar