Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Zveze Nato za skupen odziv v boju proti pandemiji koronavirusa

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanje zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva. Srečanje je tokrat, zaradi spremenjenih okoliščin, ki so posledica širitve COVID-19, prvič v zgodovini Zveze Nato potekalo preko avdio-video konference. Prav trenutna pandemija, ki je prizadela ves svet, je bila osrednja tema zasedanja.

Ministri za zunanje zadeve so razpravljali o ukrepih, ki jih Nato in zaveznice sprejemajo v času krize. Zavezništvo še posebej v teh pogojih ostaja trdno zavezano svojemu osnovnemu poslanstvu – kolektivni obrambi ter ohranitvi miru in varnosti. Zaveznice so solidarne in delujejo skupaj pri zagotavljanju pomoči in nadgradnji nacionalnih prizadevanj v trenutnih razmerah širitve COVID-19.

Ministri so razpravljali tudi o drugih ključnih izzivih, ki vplivajo na stabilnost evroatlantskega prostora. Razpravljali so o možnostih nadgradnje prizadevanj za boj proti terorizmu, vključno s krepitvijo Natove misije v Iraku ter okrepljeno vlogo Nata na Bližnjem vzhodu in Severu Afrike. Dotaknili so se tudi drugih izzivov evroatlantske regije in boljše koordinacije na področju nadzora nad orožjem, razorožitve in neproliferacije.

Minister dr. Logar je pozdravil izvedbo zasedanja, ki svetu pošilja močno sporočilo enotnosti in trdnosti Zavezništva. Izrazil je dobrodošlico Severni Makedoniji, ki se je tokratnega zasedanja zunanjih ministrov prvič udeležila kot polnopravna članica Zveze Nato. Nadaljevanje politike odprtih vrat je jasen in pozitiven signal državam Zahodnega Balkana in širši evroatlantski regiji.

Trenutna kriza, po besedah slovenskega zunanjega ministra, zahteva koordinirano delovanje in solidarnost ter kaže na pomen krepitve odpornosti kot tudi partnerstev, med drugim z EU kot ključno strateško partnerico Nata.

Minister je izpostavil pomen nadaljevanja boja proti terorizmu, pozdravil je nedavno sklenitev mirovnega dogovora med Talibani in afganistansko vlado ter izrazil upanje, da dogovor vodi k dialogu pod vodstvom afganistanske vlade. Slovenija podpira tudi nadaljnjo angažiranost Zavezništva na območju Bližnjega Vzhoda in na Severu Afrike.

Kot je dejal slovenski minister, mora Zavezništvo nadaljevati svojo pot vse večje angažiranosti in odzivanja na nove izzive in grožnje, k čemur bo pripomogel tudi proces refleksije o krepitvi politične dimenzije Nata, ki so ga na zasedanju sprožili ministri.

Zunanji ministri so v okviru zasedanja sprejeli skupno deklaracijo, v kateri izpostavljajo pomen solidarnosti in medsebojne pomoči, kontinuitete opravljanja ključnih nalog Zavezništva ter zagotavljanja transparentnosti, ki je ključna z vidika odzivanja na pandemijo in na dezinformacije.

Skupno deklaracijo preberite tu (v angleščini).