Skoči do osrednje vsebine

Janez Janša: Protikoronski paket za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic vsebuje številne ukrepe, zaradi katerih bomo lahko kot družba normalno delovali tudi po koncu epidemije

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji redni seji sprejela besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev in omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo. Predlog zakona so na današnji novinarski konferenci predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin ter minister za finance Andrej Šircelj.
Izjava predsednika vlade Janeza Janše.

Izjava predsednika vlade Janeza Janše. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da je vlada včeraj sprejela zakonski mega paket za zajezitev in omilitev epidemije koronavirusa v višini tri milijarde evrov. "Ničesar podobnega še nikoli doslej ni bilo, niti na seji katere koli slovenske vlade niti na seji katerega koli sklica slovenskega parlamenta," je dejal Janša in nadaljeval: "Ukrepi iz tega zakona bodo veljali, če bo parlament zakon potrdil, od 1. aprila do 31. maja letos z možnostjo podaljšanja vseh predvidenih ali zgolj nekaterih  do 30. junija," je povedal Janša in dodal, da bodo nekateri ukrepi veljali tudi retroaktivno za čas od razglasitve epidemije 13. marca. "Paket je namenjen reševanju življenj zdravja in ohranjanju drugih vitalnih kapacitet države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost, kultura in druge," je poudaril slovenski premier. Ob tem je opozoril, da bodo upravičeni stroški, ki nastajajo zaradi spoprijemanja z epidemijo, občinam povrnjeni iz proračuna. "V zadnjih desetih dneh se je izkazalo, da so slovenske občine bolje delujoči del sistema, na drugi strani pa imamo žal precej zarjavel birokratski aparat, ki je mestoma popolnoma nedorasel temu položaju in včasih traja predolgo, da se uskladijo in sprejmejo nekateri administrativni ukrepi," je povedal Janez Janša.

"Ta mega zakon za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic vsebuje številne ukrepe in posega na številna področja. Zajeto je pravzaprav vse, kar je treba narediti za to, da bomo kot družba lahko normalno delovali tudi po koncu te epidemije," je poudaril slovenski premier.

Nato je povedal, da z zakonom zamrzujemo plačevanje socialnih in nekaterih drugih prispevkov, pri čemer se v pravice ne posega, saj bodo prispevki plačani iz proračuna. Plačilni rok za plačila iz proračuna bo skrajšan na osem dni. Omogočeno bo delno neobdavčeno nagrajevanje za tiste, ki tudi v tem času redno delajo. Omogočeno bo dodatno nagrajevanje do višine dvojnega plačila za vse, ki so dodatno izpostavljeni v boju z epidemijo. Slovenski predsednik vlade je poudaril, da z zakonom uvajamo temeljni dohodek in hkrati odpis obveznosti samozaposlenim z veljavnostjo od 13. marca do 31. maja letos, uvaja se krizni dodatek za upokojence, študente in velike družine ter druge v prejšnjih kategorijah neupoštevane socialno ogrožene.

Po besedah Janeza Janše bodo s tem zakonom zamrznjeni številni drugi roki, kjer državljanom storitev preprosto ni mogoče zagotoviti ali ker pristojni določenih storitev ne morejo izvajati.

"Zakon daje potrebna pooblastila ministrstvu za šolstvo, da ureja šolsko polje v skladu z novimi razmerami, predlagana pa so tudi dodatna pooblastila policiji v povezavi z izvajanjem zakona o nalezljivih boleznih," je povedal premier. Po njegovih besedah se je vlada ob sprejemanju tega prvega mega paketa odločila, da "ne bomo nikogar pozabili, zadeve, ki jih zaradi različnih razlogov morda ni bilo mogoče zajeti v tem prvem mega zakonu, pa bomo reševali v okviru drugega paketa."

"Če bo kdor koli našel praznino glede tega, da so bile težave drugih rešene, njegova težava pa izpuščena, bo za to čas in prostor pri drugem paketu, ki ga je vlada deloma že začela pripravljati, saj se je morala zaradi številnih in različnih predlogov, časovne omejenosti in administracije, (tudi zakonodajalca), odločati o tem, kaj je zares nujno vključiti v prvi paket in kaj lahko počaka," je povedal premier.

"Žal so se zelo optimistična ali ugodna znamenja glede spoštovanja in upoštevanja nekaterih omejitvenih ukrepov, ki so nas dosegala v preteklem tednu, nekoliko zameglila preko vikenda, ko se omejitve in zdravstveni nasveti niso upoštevali, zato je treba zaostriti nekatere, ki so preliti večinoma v vse te omejitvene odloke in ukrepe" je dejal premier in opozoril, da najtežje obdobje spoprijemanja z epidemijo šele prihaja. "V naslednjih tednih bomo vsi na preizkušnji, še posebej bosta na preizkušnji naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih," je dejal. Povedal je, da je na dopisni seji vlade pravkar v obravnavi odlok, s katerim se bo delno zaostrila omejitev gibanja, "a tudi to ne bo pomagalo, če teh omejitev ne bomo vsi upoštevali, ker tisti, ki tega ne upošteva, ogroža druge, ki upoštevajo omejitve, na koncu pa najbolj trpijo nedolžni. Bodimo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih. Vlada se trudi, da bi s temi ukrepi najbolj izpostavljenih in ranljivim namenila posebno varstvo in ta pristop bomo stopnjevali."

Slovenski premier se je ob koncu zahvalil vsem prostovoljcem, še posebej tistim, ki pomagajo najbolj ranljivim skupinam. "Hvala tudi za vse predloge, ki smo jih dobili za zajezitev epidemije in omilitev posledic. Teh predlogov je na tisoče in kakor že rečeno, nekateri so že vključeni v prvi paket, številni drugi pa bodo vključeni v prihodnje ukrepe," je dejal premier. Zahvalil se je tudi svetovalni skupini in drugim strokovnjakom, ki so vladi pomagali pri pripravi dosedanjih in tudi prihodnjih ukrepov. "Še posebej iz srca hvala vsem, ki pomagate povsod po Sloveniji, kjer je to potrebno, ki pomagate v anonimnosti in neposredno tistim, ki so pomoči najbolj potrebni," je dejal Janez Janša.

Dodal je, da je vlada v zadnjih dneh poleg tega, da je bilo treba reševati veliko težav, ki si jih ni bilo mogoče vnaprej zamišljati, odkrila tudi ogromno potencialov, za katere tudi ni vedela, da obstajajo. "Na površino je prišla tudi velikanska pripravljenost številnih, stotisočev, da pomagajo bližnjim in zaradi vsega tega vemo, da vsak dan znamo in zmoremo več, zato bomo v spopadu z epidemijo uspešni, " je še poudaril slovenski premier Janez Janša in vsem zaželel, da ostanemo zdravi.

Na novinarsko vprašanje v zvezi z obveznim razkuževanjem večstanovanjskih stavb kdo bo zagotavljal in plačal razkužila ter kako naj to razkuževanje poteka, je premier odvrnil, da je zdaj najpomembnejše, da razkuževanje poteka, da ljudje ne bodo okuženi in ne bi umirali zato, ker bi imeli zasedene vse bolnišnične postelje. "Zalog je zagotovo še nekaj, nato pa bo pomagala civilna zaščita iz svojih zalog. Državni proračun bo povrnil vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti za boj proti epidemiji. Če se ne bodo sredstva našla drugje, se bodo našla v proračunu."

Premier je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje v zvezi s povečanjem pooblastil policiji in v katerih primerih bo lahko policija začasno omejevala gibanje oseb, postavljala cestne zapore, vstopala v stanovanje in pridobivala podatke o lokaciji komunikacijskih naprav. "Najprej bi svetoval, da se člen zakona o povečanju pooblastil v celoti prebere, ker v njem ni pooblastil za vstopanje v stanovanja, pooblastila za cestne zapore pa policija že ima," je dejal Janša in dodal, da gre za dodatna pooblastila na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. "Glede predloga, da bi lahko spremljali gibanje tistih, ki so v samoizolaciji, pa bo to po predlogu zakona mogoče samo z njihovo privolitvijo," je poudaril Janez Janša.