Skoči do osrednje vsebine

Stoletnica rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenske znanstvenice, etnologinje in antropologinje, ki je živela in delala v Paragvaju

V letu 2020 Slovenija obeležuje stoto obletnico rojstva antropologinje dr. Branislave Sušnik. Sušnikova, ki je bila rojena 28. marca 1920 v Medvodah, je s svojim delom in življenjsko potjo pomembno zaznamovala znanost in povezala Slovenijo z južnoameriškim kulturnim prostorom.
Dr. Sušnik sproščeno sedi v travi, ob njej sedita ženski z otrokoma

Leto 2020 je posvečeno stoti obletnici rojstva dr. Branislave Sušnik

Bila je znanstvenica, muzealka ter profesorica etnolingvistike in kulturne antropologije Paragvaja, ki je svojo strokovno pot začela na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študirala je orientalske jezike in kulture v Rimu ter bila povezana z dunajsko kulturnozgodovinsko šolo. Usodni dogodki druge svetovne vojne so prekrižali njene prvotne načrte in leta 1947 je emigrirala v Argentino. Znanstveno raziskovanje je opravljala predvsem v Paragvaju, kjer si je ustvarila novo življenje. Več kot 40 let je bila direktorica Etnografskega muzeja "Andrés Barbero" ter vodila katedro in predavanja etnologije in arheologije Paragvaja na Nacionalni univerzi v Asunciónu. Pod okriljem Fundacije "La Piedad" je izvedla številne znanstveno-raziskovalne odprave med staroselska ljudstva severnega Chaka in vzhodnega tropskega pragozda ter leta 1992 prejela najvišje priznanje Paragvaja za znanstvene dosežke, posthumno pa ji je bil podeljen tudi častni naziv Paragvaja "Gran Oficial" za kreativni prispevek k oblikovanju paragvajske identitete. Leta 1992 se je Sušnikovi za njeno znanstveno delo prvič v imenu Republike Slovenije v posebnem pismu uradno zahvalil tedanji minister za kulturo Borut Šuklje.

Sušnikova danes predstavlja vzor možnega osebnega in strokovnega razvoja posameznika, še posebej za dekleta in za mlade, ki se zaradi vojn znajdejo v primežu hudih socialnih stisk ter si želijo samostojnosti in strokovnega opolnomočenja. Vrednote, ki se odražajo v njenem delu in načinu življenja, Slovenija pozdravlja in jih želi obeležiti na poseben način.

Ob obeležitvi stote obletnice bosta življenje in delo te izjemne ženske in znanstvenice predstavljena tako strokovni kot širši javnosti obeh držav in obeh kontinentov z vrsto dogodkov, ki se bodo odvijali čez vso leto. Ob tej priložnosti je bila vzpostavljena tudi posebna, dvojezična spletna stran Bivališča Branislave Sušnik.

Stoto obletnico rojstva dr. Branislave Sušnik bo Slovenski etnografski muzej obeležil z osrednjo mednarodno razstavo z naslovom:  »La Doktora, slovenska raziskovalka v Paragvaju«,  odprtje katere je načrtovano v novembru 2020. Razstava nastaja v sodelovanju Slovenskega etnografskega muzeja in Etnografskega muzeja dr. Andrés Barbero iz Asuncióna v Paragvaju, v katerem je slovenska raziskovalka dr. Branislava Sušnik vse do svoje smrti delala in živela ter bila njegova dolgoletna direktorica. Avtorsko ekipo sestavljajo  dr. Mojca Terčelj, avtorica razstave (zunanja sodelavka, Univerza na Primorskem) ter članice in član programskega sveta: Adelina Pusineri in Raquel Zalazar (Etnografski muzej dr. ''Andrés Barbero''),  dr. Marko Frelih in dr. Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej) ter dr. Irene Mislej. Oblikovalki razstave sta mag. Jasna Kralj Pavlovec in Daniela Grgić.

Slovenski etnografski muzej in Etnografski muzej dr. ''Andrés Barbero'' iz Asunciona sta začela sodelovati že leta 1997, ko je paragvajski muzej podaril Slovenskemu etnografskemu muzeju zbirko tridesetih predmetov staroselcev (Mbyá-Guaraní, Aché-Guayakí, Nivaclé, Ayoreo in Chamacoco). Leta 2018 sta muzeja podpisala posebno pismo o nameri o raziskavi in pripravi skupne razstave, posvečene spominu in delu znanstvenice in raziskovalke.

Osrednji lik razstave je ženska, intelektualka, ki pride leta 1947 v Buenos Aires in se odloči za samostojno pot. Svoje življenje posveti izključno znanstvenemu delu, 45 let je namreč vodila Etnografski muzej dr. ''Andrés Barbero'' in predavala etnologijo na Universidad Nacional de Asunción. Za dosežke v znanosti je dr. Sušnikova prejela najvišja nacionalna priznanja Paragvaja. Razstava tako z originalnim predmetnim, dokumentarnim in fotografskim gradivom predstavlja življenjsko zgodbo slovenske etnologinje in antropologinje, njene znanstvene in muzeološke dosežke ter dokumentacije njenih terenskih raziskovalnih odprav med staroselci Paragvaja. Razstava bo tako prikazala pet etničnih staroselskih skupin Paragvaja, katerim je raziskovalka namenila največ pozornosti. Ker nastaja v nemirnem obdobju krize COVID-19, so mnogi strokovni in organizacijsko postopkovni mednarodni stiki oteženi, a odprtje se vseeno načrtuje konec novembra 2020.

Tudi Ministrstvo za zunanje zadeve bo Sušnikovi posebno pozornost namenilo s prireditvami na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih in s posebnim mestom v okviru Mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov 2020 ("LACDays2020"), ki bo potekala v novembru 2020 v Ljubljani. Z organizacijo konference bo Slovenija nadaljevala s prizadevanji za okrepitev bilateralnega in bi-regionalnega sodelovanja predvsem na področjih okolja, znanosti, gospodarstva in kulture, kjer so razprave v okviru tudi preteklih Dni LAK doslej pokazale največ sinergij.

Jubilej poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Boruta Pahorja. V prizadevanja so poleg Ministrstva za kulturo vključeni še: Ministrstvo za zunanje zadeve, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Univerza na primorskem-Fakulteta za humanistične študije, Univerza v Ljubljani-Filozofska fakulteta, ZRC SAZU, Slovenska znanstvena fundacija, Slovenski etnografski muzej, NUK, Cankarjev dom, Občina Medvode z Zavodom Sotočje, Red Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja ter številni posamezniki in posameznice tako v Sloveniji kot v Paragvaju, npr. Muzej ''Andrés Barbero'' in Fundacija "La Piedad" v Asunçionu, Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu, slovenski častni konzul v Asunçionu g. Luis Alberto Boh.