Skoči do osrednje vsebine

Janez Janša: V bitki s koronavirusom potrebujemo učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje

Danes je potekalo izredno srečanje štirih predsednikov, tj. predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janše, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Štirje predsedniki so govorili o delovanju političnih institucij v času krize zaradi koronavirusa, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje. V pogovorih so pozornost namenili predvsem sprejemanju različnih odločitev, ki morajo biti učinkovite in demokratične ob upoštevanju vseh demokratičnih standardov.
srečanje štirih predsednikov, to je predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janše, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšce.

Srečanje predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janše, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 3

Premier Janez Janša je po srečanju dejal, da "v tem trenutku bijemo bitko s časom. Vse, kar lahko naredimo za to, da upočasnimo širjenje virusa oziroma epidemije, bo na koncu reševalo življenja in ohranjalo moči zdravstvenega osebja, ki je v teh razmerah ključno," je poudaril in nadaljeval, da vlada sprejema vse potrebne ukrepe, ki jih je mogoče tudi izvajati. "Gre za učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje. S tega vidika je bil današnji sestanek koristen, saj je tudi v razmerah epidemije treba ohraniti sposobnost delovanja vseh institucij, ki jih imamo za to, da sprejemajo potrebne odločitve, Državni zbor pa je glede nekaterih zadev zagotovo ključna institucija," je dejal premier. Dodal je, da je treba vse priprave, ki morda doslej niso bile narejene za to, da bi ta institucija delovala tudi v prihodnjih tednih, narediti v čim krajšem času.

Predsednik vlade je v nadaljevanju poudaril, da si v tem času največ zahvale zasluži zdravstveno osebje. "Naše zahvale si zaslužijo vsi tisti, ki so na prvi bojni črti, tisti, ki delajo s pacienti, ki so že pozitivni na koronavirus, in tisti, ki pripravljajo zmogljivosti za prihodnje tedne, in tudi tisti, ki skrbijo za najbolj ranljive skupine. Zdaj so te skupine koncentrirane v domovih za ostarele, gre za 10.000 ljudi, ki zahtevajo posebno pozornost, veliko skrb velikega števila zdravstvenega osebja in tudi našo solidarnost, da ne počnemo ničesar glede stikov ali kar koli nepotrebnega, kar bi starejše dodatno ogrožalo," je poudaril Janez Janša in dodal, da noben ukrep, zakon ali odlok ne more storiti več kakor lastno zavedanje, da moramo varovati svoje zdravje in zdravje drugih.

Premier je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, pri čemer je poudaril, da je glede aktivacije 37. a člena popolnoma jasno, zakaj je to potrebno. "Slovenska policija je s svojimi viri na veliki preizkušnji. Od včeraj imamo nove kontrolne točke z Avstrijo in to ustvarja razmere, v katerih je prisotnost policije nujno potrebna zaradi splošne varnosti prebivalstva. Prav zato lahko policija manj svojih sil angažira na južni meji, kjer se potrebe povečujejo, pomoč Slovenske vojske pa je edina možnost, ki jo imamo na razpolago," je poudaril premier. "Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, potrebujemo pa jo na južni meji, ker se zdaj zaradi podatkov, ki jih tudi mediji objavljate, potrebe povečujejo, zato upam, da bo v Državnem zboru dovolj razuma, da se ta člen aktivira," je dejal predsednik vlade.

Premier Janša je nadaljeval, da so pred nami tedni, ko bo veliko stvari na preizkušnji, še posebej sposobnost ohranitve vitalnih zmogljivosti našega zdravstva za spoprijemanje s povečevanjem števila obolelih. "Število obolelih in pozitivnih se povečuje. Imamo tudi dobre novice, in sicer, da so se od tistih, ki so najprej zboleli, nekateri že pozdravili. Danes je bil prvi bolnik, ki je potreboval umetna pljuča, odklopljen od aparata, ker se je stanje toliko izboljšalo, da lahko diha sam, kar pomeni, da je bolezen obvladljiva in da to, da je nekdo pozitiven, še ne pomeni, da bo končal na intenzivnem oddelku," je dejal premier Janša. Opozoril je tudi, da so zmogljivosti ne samo slovenskega zdravstvenega sistema, ampak vseh zdravstvenih sistemov na svetu omejene, zato niso sposobni zadostiti potrebam, če je število obolelih, ki potrebujejo intenzivno skrb, tako veliko, da te zmogljivosti tega ne zmorejo. "Zato to, kar lahko naredimo, da se število okužb čim bolj zmanjša, dejansko pomaga reševati življenja," je dejal predsednik vlade. Ob tem je opozoril na dogajanje v Italiji in Španiji, kjer je predvsem v Španiji med okuženimi velik odstotek zdravstvenega osebja, kar bo povzročilo dodatne težave. "Tudi pri nas je med pozitivnimi na koronavirus več deset zdravstvenih delavcev, ki bi jih sicer nujno potrebovali. Zato je treba upoštevati tako dobre kakor tudi slabe novice," je povedal premier.

"Ne moremo dovolj poudariti, da so ključni tedni pred nami in da nobena uredba, noben odlok ali zakon ne more nadomestiti lastnega zavedanja, kaj lahko naredimo," je dejal Janša.

Opozoril je, da je v zadnjih dneh zdravstvena stroka pripravila nekaj bolj praktičnih navodil v zvezi z uporabo zaščitne opreme. "Tudi to je treba upoštevati, na primer glede namestitve, nošenja, izdelave in učinkovitosti zaščitnih mask, kajti razmere še nekaj časa ne bodo takšne, da bi se dalo zagotoviti strokovno izdelano zaščitno opremo za vsakega izmed nas. Nobena država na svetu tega danes ni sposobna," je povedal premier. Dodal je, da milijon mask za Slovenijo pomeni 600 milijonov mask za Indijo, milijardo za Kitajsko, 300 milijonov za ZDA: "Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti, ki bi to lahko zagotovile. Čez šest mesecev bo stanje verjetno bistveno drugačno, a zdaj je treba biti pragmatičen in samoiniciativen," je poudaril Janez Janša. Po njegovih besedah se vlada trudi zagotavljati zaščitno opremo predvsem tistim, ki se neposredno spoprijemajo z boleznijo, in tistim, ki opremo potrebujejo pri svojem delu, predvsem v zdravstvu.

"Zagnali smo tudi lastno proizvodnjo. Hvala slovenskim podjetnikom, ki so razmišljali vnaprej in nabavili zaloge. Marsikaj se da narediti. Marsikje so sami začeli šivati maske in hvala jim, saj za zaščito tistih, ki ne delamo v zdravstvenem sistemu, ne potrebujemo nujno mask, izdelanih na Kitajskem. Vsaka zaščita je boljša kakor nobena zaščita," je poudaril premier in opozoril, da je pomembna tudi pravilna uporaba zaščitnih mask in znova pozval k spoštovanju in upoštevanju smernic zdravstvene stroke.

Ob tem se je predsednik vlade tudi zahvalil državam, ki nam pomagajo. "Nihče zaščitne opreme nima dovolj, in v tem trenutku gre za posojanje in pomoč. Zdaj namreč v Evropi ni nikogar, ki bi imel teh zalog za najnujnejše potrebe za več kakor za nekaj dni in tako se položaj rešuje iz dneva v dan," je poudaril Janez Janša. Po njegovih besedah Slovenija na vse mogoče načine vzpostavlja lastno proizvodnjo, ki jo bomo potrebovali tudi pozneje. "Naj bo nauk te epidemije, ko so skoraj vse šivalnice zaščitne opreme na eni točki zemeljske oble, zadosten, da se takšno stanje ne bi nikoli ponovilo," je še poudaril predsednik vlade.

Janez Janša je povedal tudi, da je imel včeraj dolg posvet z različnimi zdravstvenimi strokovnjaki, kjer so govorili predvsem o uporabi zaščitne opreme. "Enako kot to, da zaščitno opremo imaš, je pomembno, da znaš to opremo tudi pravilno uporabljati," je povedal Janša in znova opozoril, da je treba upoštevati nasvete zdravstvenih delavcev.

Janez Janša je omenil tudi tako imenovani protikoronski paket, pri čemer je dejal, da gre za "finančno blazino," ki je namenjena temu, da bi lahko po koncu epidemije znova vse potekalo  normalno. Spomnil je, da imajo ministrstva rok za predložitev zakonskih členov danes do 23. ure in da bodo v paket vključeni tudi predlogi  parlamentarnih strank in drugih deležnikov. "Marsikdo je kaj predlagal, kar bomo skušali zajeti v prvem paketu ali pa nato v drugem, ki se prav tako pripravlja in bo obravnavan konec naslednjega tedna," je povedal predsednik vlade. Ob tem je dodal, da gre pri omenjenem paketu za zelo zahtevno gradivo ter da sta pomembni tudi razprava in obravnava o tem paketu v Državnem zboru. "Idealno bi bilo, če bi zakon sprejeli do 1. aprila," je dejal Janez Janša.

Glede tega, kdaj bodo znova odprti šole in vrtci, je predsednik vlade povedal, da bodo omenjene ustanove zaprte do nadaljnjega, o datumih pa ni ugibal. Ob tem se je zahvalil šolnikom, ki omogočajo, da del pouka poteka na daljavo.

Glede nagrajevanja zaposlenih je predsednik vlade dejal, da je to zapisano v smernicah, konkretno pa glede nagrad zaposlenim odločajo predstojniki. "Številni, ki delajo, ne delajo zaradi plačila, je pa prav, da tisti, ki se dodatno žrtvujejo, dobijo tudi dodatno plačilo," je poudaril premier Janez Janša.