Skoči do osrednje vsebine

Ministri za evropske zadeve enotni glede začetka pogajalskega procesa za vstop Severne Makedonije in Albanije v EU

Državni sekretar Gašper Dovžan je danes sodeloval na videokonferenčnem srečanju Sveta za splošne zadeve Evropske unije, na katerem so ministri enotno podprli odločitev o začetku pogajalskega procesa za članstvo v Evropski uniji s Severno Makedonijo in Albanijo.
Državni sekretar Gašper Dovžan na videokonferenčnem srečanju Sveta za splošne zadeve Evropske unije

Državni sekretar Gašper Dovžan na videokonferenčnem srečanju Sveta za splošne zadeve Evropske unije

Ključna točka razprave je bila namenjena širitvi Evropske unije. Ministri in državni sekretarji so izmenjali poglede o začetku pogajalskega procesa za vstop Severne Makedonije in Albanije v Evropsko unijo. Članice so enotno podprle odločitev za začetek pogajalskega procesa in pozvale Evropsko komisijo, da začne s pripravo in usklajevanjem dokumentov, potrebnih za čimprejšnji sklic prve Medvladne konference za vsako od obeh držav.

Državni sekretar Dovžan je izpostavil "pomen današnjega soglasja in odločitve, ki jo bodo države članice potrdile tudi z izpeljavo pisnega postopka. Gre za sprejem sklepov Sveta EU, ki bodo omogočili formalni začetek pogajalskega procesa". Poudaril je, "da je to pomembno politično sporočilo državam regije, da imajo jasno perspektivo članstva v EU. S tem se ohranja tudi verodostojnost EU in potrjuje njena sposobnost, da deluje in tudi v aktualnih kriznih razmerah sprejema pomembne odločitve".

Evropska komisija bo države članice še naprej redno obveščala o pričakovanem napredku Severne Makedonije in Albanije v pogajalskem procesu.

Državni sekretar Dovžan je v razpravi izpostavil tudi "pomen nadaljevanja praktičnega angažmaja Evropske unije, tako glede preostalih odprtih regionalnih vprašanj, kot tudi v smeri zmanjševanja razvojnega zaostanka regije". Posebej je izpostavil pomen pomoči Evropske unije državam regije pri soočanju z gospodarskimi posledicami korona virusa.

Sodelujoči na videokonferenci so izmenjali tudi aktualna stališča in informacije vezane na soočanje s korona virusom. Soglašali so, da morajo biti ukrepi, sprejeti na ravni držav članic in Evropske unije, medsebojno komplementarni in učinkoviti ter v skladu z duhom in vrednotami solidarnosti Evropske unije.

Dodatne informacije:

https://www.consilium.europa.eu/sl/meetings/gac/2020/03/24/