Skoči do osrednje vsebine

Minister za finance o t.i. #protiKoronapaket #PKP1

Vlada Republike Slovenije je na 5. redni seji obravnavala prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, t.i. #protiKoronapaket #PKP1, ki ga bo predvidoma do konca tedna poslala v Državni zbor.

Snemalna kamera in govorniški pult | Avtor: Vlada Republike Slovenije

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je na novinarski konferenci zagotovil, da bodo finančne pomoči deležni vsi tisti, ki so v tej krizi najbolj prizadeti. Viri financiranja, tako evropski kot tudi domači skladi, obstajajo, so zagotovljeni in realni. Na takšen način se varuje gospodarstvo in zagotavlja ustrezno raven življenja ljudi. Sredstva iz kohezijskih skladov se bodo preusmerila na področje zdravstva in sociale, država pa bo bankam zagotovila poroštvo, delno ali v celoti.

ECB namenja Sloveniji preko poslovnih bank 2,5 milijarde evrov. Posebni skladi oz. mehanizmi ESM 1,1 milijarde in ECC mehanizmi 376 milijonov evrov.

V nadaljevanju je minister dejal, da bodo finančni učinki ukrepov dokončno znani, ko bodo zakoni pripravljeni. “Proračun se prilagaja potrebam prebivalstva in gospodarstva,” je razložil in poudaril, da je na prvem mestu zdravje ljudi.

”Obseg zadolževanja je določen na letni ravni in v okviru tega se bo Slovenija zadolžila,” je na novinarsko vprašanje odgovoril minister, ki je dodal, da se zaradi teh ukrepov ne bo zgodilo nič nenavadnega, saj je finančni sistem stabilen in mora takšen ostati tudi v prihodnje. 

Ukrepe so na današnji novinarski konferenci predstavili tudi predsednik Vlade RS Janez Janša, koordinator strokovne posvetovalne skupine dr. Matej Lahovnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Več o t.i. #protiKoronapaket #PKP1 na sledeči povezavi.