Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri EU za odločno ukrepanje in blažitev posledic koronavirusa

Finančni ministri EU, med njimi mag. Andrej Šircelj, so na včerajšnji telekonferenci razpravljali o gospodarskih posledicah krize, ki jo je povzročil novi koronavirus. Poudarili so, da upad gospodarske aktivnosti, ki se pričakuje v letošnjem letu, terja hitro in odločno ukrepanje. Zato so podprli tudi predlog Evropske komisije, da se zaradi izjemnih okoliščin članicam EU omogoči začasen odmik od spoštovanja fiskalnih pravil.

Zastave EU | Avtor: Ministrstvo za finance

Evropske institucije si prizadevajo za usklajen, hiter in učinkovit odziv na nastalo krizo, ki že ima velike posledice za gospodarstvo in življenje ljudi. Evropska centralna banka je na telekonferenci predstavila prejšnji teden napovedan obsežen krizni program odkupovanja obveznic, ki so ga ministri pozdravili.

Več ukrepov, ki podpirajo ukrepe nacionalnih oblasti, je napovedala tudi Evropska komisija. Ker je prepoznala izjemne okoliščine, ki jih je povzročila pandemija nove koronavirusne bolezni, je prejšnji teden predlagala tudi aktivacijo posebne klavzule Pakta za stabilnost in rast, ki bo državam omogočila začasen odmik od spoštovanja proračunskih pravil in sprejem ustreznih ukrepov za spopad s krizo.

Ministri so ta predlog včeraj podprli. »V teh kriznih časih morata biti naša prioriteta zdravje ljudi in pomoč gospodarstvu. Odzvati se moramo odločno, zato je razumevanje evropskih institucij v tem pogledu zelo pomebno. Povsem razumljivo pa je, da je ta ukrep le začasen,« meni minister Šircelj.

Ministri so pregledali tudi napredek glede pravil o državnih pomočeh in možno koriščenje EU sredstev. Komisija je razrahljala pogoje za dodeljevanje državnih pomoči, uvedla pa je tudi postopkovne poenostavitve, kar naj bi omogočilo hitre postopke odobravanja pomoči. Slovenija pozdravlja tudi ta prizadevanja. Prav tako se zahteva prilagoditev EU semestra in samih procedur okoli njega kot tudi rahljanje fleksibilnosti glede bančnih pravil, ki so na mizi v naslednjih dnevih.

Minister Šircelj, ki je nedavno prevzel posle kot novi finančni minister, se je včeraj tudi na kratko predstavil kolegom ministrom. Poudaril je, da je trenutno naša glavna prioriteta boj proti koronavirusu, in pozval k enotnosti, hitremu ukrepanju ter sprejemanju ukrepov, primernih v danih razmerah.