Skoči do osrednje vsebine

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter minister za obrambo mag. Matej Tonin o razlogih za uveljavitev 37. a člena Zakona o obrambi

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes, 23. marca, na pogovoru sprejel ministra za obrambo mag. Mateja Tonina. Tema pogovora je bila med drugim utemeljenost razlogov za uveljavitev 37. a člena Zakona o obrambi. Del pogovora sta namenila tudi oceni razmer v Slovenski vojski, zlasti v luči prihajajočega letnega poročila o njeni pripravljenosti.

Po pogovorih z ministrom za obrambo mag. Matejem Toninom in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom predsednik RS Borut Pahor razume potrebo policije po pomoči vojske pri varovanju državne meje, toda izključno za varovanje državne meje. Predsednik Pahor ocenjuje, da bi bila taka odločitev Državnega zbora na predlog vlade v sedanjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev korona virusa, smiselna in sprejemljiva. Ob tem poudarja, da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev.

Foto: UPRS