Skoči do osrednje vsebine

Za lastnike kmetijskih zemljišč slovensko-italijanska meja ostaja odprta

Vlada je na včerajšnji 6. dopisni seji sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, ki pa v nasprotju s poročanjem nekaterih domačih medijev, ne velja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje.

Sprejeti vladni odlok se tako ne uporablja za državljane Republike Slovenije in državljane Republike Italije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. Zanje, kot rečeno, ta odlok ne velja.

To v praksi pomeni, da lahko državljani RS, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji in obratno, državljani Italije (t. j. tudi slovenski zamejci), ki imajo kmetijsko zemljo v RS prečkajo mejo, tako kot do sedaj - na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju ipd. Izpolnjevati morajo zgolj pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil.

Za prehod meje so vzpostavljene štiri kontrolne točke na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijansko republiko: Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije so odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

Če bodo težave pri prehodu meje, državljane pozivamo, da naj se obrnejo na lokalni štab civilne zaščite ali policijo.

Več na povezavi

Iskalnik