Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo predstavil aktualne ukrepe in aktivnosti v boju proti virusu COVID-19

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, 19. marca, na novinarski konferenci predstavil ukrepe in aktivnosti ministrstva za obrambo v boju proti virusu COVID-19.

V začetku je minister najprej predstavil primer včerajšnje prevare v zvezi z dobavo zaščitnih mask. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad dobavo zaščitnih mask, je včeraj izgubilo stik z voznikom, ki naj bi v Slovenijo dobavil določeno količino zaščitnih mask. Pri preverjanju, kje se je zataknilo, je Policija ugotovila, da je šlo za prevaro in da podjetje, ki naj bi dobavilo maske, slednjih sploh ni imelo. Gre sicer za podjetje Bosne in Hercegovine. Minister je ob tem povedal, da na srečo v zvezi s to dobavo na srečo ni prišlo do finančnega oškodovanja države, saj plačilo za obljubljeno blago ni bilo izvršeno. Ob tem je ostro obsodil »vojno dobičkarstvo«, ki je po njegovih besedah povsem nesprejemljivo in moralno zavrženo v času, ko se država sooča z najhujšo grožnjo javnemu zdravju.

Minister mag. Matej Tonin je nato poudaril, da se zaščitna sredstva naročajo z enega mesta, in sicer z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Zavoda RS za blagovne rezerve. Dejal je, da se v teh dneh na Ministrstvo za obrambo in tudi na druga ministrstva javljajo številni ljudje, ki obljubljajo pomoč pri dobavi velikih količin mask in druge zaščitne opreme, slednja pa je največkrat na različnih koncih sveta. Dobava bi bila mogoča šele čez več tednov, Slovenija pa tovrstno zaščitno opremo potrebuje takoj. Minister je povedal, da vsako ponudbo pristojni vsekakor skrbno pregledajo, vendar to terja veliko dragocenega časa. Zato je sedaj sprejet dogovor z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bo država v prihodnje zaščitno opremo po določeni ceni odkupovala. To pomeni, da lahko resni ponudniki to zaščitno opremo takoj pripeljejo v Republiko Slovenijo, do skladišč blagovnih rezerv, kjer bo odkupljena po določeni ceni. »To je v tem trenutku najhitrejša in najbolj racionalna pot do nujne zaščitne opreme,« je povedal minister mag. Tonin.

V nadaljevanju je minister za obrambo mag. Matej Tonin povedal, da je v skladišča Uprave RS za zaščito in reševanja prispelo 500.000 mask in se ob tem zahvalil Slovenskim železnicam, ki so donirale 100.000 mask. Poleg tega je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo od Sanolaborja kupilo 400.000 mask, na poti v Slovenijo pa je tudi 300.000 mask, ki so bile donirane iz Kitajske. »Dobra novica je tudi ta, da se bo v teh najbolj kritičnih trenutkih zaščitno opremo najprej dostavljalo najbolj izpostavljenim zdravstvenim domovom in bolnišnicam. Tako je danes že odšla najnujnejša zaščitna oprema v Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, kje je veliko okuženih, v Zdravstveni dom Metlika ter v vse kontaktne točke za testiranje po Sloveniji,« je povedal minister mag. Tonin. Pri tem je še izrazil zadovoljstvo, da Slovenci v kritičnih trenutkih znamo stopiti skupaj. Po njegovem včerajšnjem ministrovem televizijskem nastopu, ko je s svojim izvajanjem želel predvsem predstaviti realno situacijo, se je namreč odzvalo veliko število predstavnikov gospodarstva, podjetnikov in posameznikov, ki želijo državi pomagati. Konkretno so stekli že pogovori z vodstvi Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije, ki bosta člane zbornic pozvali, da bi v teh kritičnih dneh posodili svojo zaščitno opremo slovenskemu zdravstvu. »Naloga vseh nas  tem trenutku je, da ohranimo slovensko zdravstvo ter da ta ključen pritisk na zdravstvo zdržimo. Zaradi vseh zapletov s prevozi tovrstne opreme bomo spremenili tudi logistike dobave. Čim več tovrstne opreme bomo poskušali dobaviti z letalskim prevozom. Pri tem se bodo angažirale tako civilne kot tudi vojaške kapacitete,« je še povedal minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Zvočni posnetek (MP3):

> Video posnetek (Youtube MORS, avtor: Branko Petrovič)

Foto: Tadej Krese

1 / 2