Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Najprej je treba poskrbeti za zdravje in varno življenje ljudi

Danes je potekala seja Sveta za nacionalno varnost ob sprejemanju ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki jo je sklical predsednik vlade Janez Janša. Na seji so sodelovali tudi predsednik republike Borut Pahor, ministri in ministrice ter predstavniki opozicijskih strank.
Predsednik vlade Janez Janša je po seji poudaril, da je najprej treba poskrbeti za zdravje in varnost življenja in ljud

Predsednik vlade Janez Janša je po seji poudaril, da je najprej treba poskrbeti za zdravje in varnost življenja in ljudi | Avtor: Nebojša Tejić, STA

Kot je po seji povedal predsednik vlade, so bili na njej vsi sodelujoči obveščeni o ukrepih, ki jih je vlada že sprejela, in ukrepih, ki jih še pripravlja za spoprijemanje z virusom. »Stanje  ni primerljivo z ničimer, s čimer smo se doslej spoprijemali tako mi kot Evropa in svet. Po tej epidemiji bodo Slovenija, Evropa in svet drugačni, marsikatera pravila, ki so veljala do zdaj, bodo drugačna in tudi pogled vseh nas na številne zadeve bo po tej epidemiji drugačen,« je povedal predsednik vlade. Opozoril je, da smo bili na nevarnost tega virusa le delno pripravljeni. »Res je, da nekaterih stvari ni mogoče predvideti, in res je tudi, da se je dobro učiti iz napak drugih, a glede na stanje, kakršno je vlada dobila ob predaji poslov v petek in in konec tedna, lahko rečem, da smo se odzvali tako, kot se pač lahko odzoveš, če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti, in ga skušaš upravljati,« je dejal Janez Janša. Po njegovih besedah je bilo to stanje tudi razlog, da je vlada oblikovala krizni štab, ki predstavlja vlado v širši sestavi s ključnimi operativci, da se lahko ukrepi hitro sprejemajo. »V zadnjih treh dneh so bili sprejeti številni ukrepi, za katere so običajno potrebni dnevi, tedni in meseci. Nekateri od teh ukrepov se bodo dopolnjevali. Spremljamo tudi, kaj se dogaja v naši soseščini, Evropi, svetu, v stiku smo z voditelji teh držav kakor tudi z domačimi in tujimi strokovnjaki in skušamo poenotiti delovanje stroke, želimo biti seznanjeni z dogajanjem na terenu in se odzivati v skladu s celovito sliko,« je dejal premier Janez Janša.

»Naša prednostna naloga je, da zaščitimo najranljivejše, tiste, ki so najbolj izpostavljeni bodisi okužbi bodisi posledicam te bolezni, in naša prednostna naloga je, da kljub zastojem v javnem življenju zagotovimo delovanje nujne infrastrukture, da zagotovimo zadostne blagovne in druge rezerve. Predvsem se trudimo, da v tem času nadomestimo veliko pomanjkanje zaščitne opreme, brez katere se nekaterih dejavnosti preprosto ne da opravljati,« je dejal predsednik vlade in dodal, da bi bilo veliko manj zastojev, če bi imeli več zaščitne opreme, zaradi česar bi se nekateri ukrepi lahko sprejemali selektivno.

»Glede socialne varnosti in zagotavljanja možnosti za to, da bosta gospodarstvo in javni sektor ostala v stanju, ki omogoča normalno življenje, bo vlada sprejemala vse potrebne ukrepe. Smo v razmerah, ko fiskalno pravilo ne velja, ko se ti okviri močno širijo tako na evropski kakor na svetovni ravni, ko tako rekoč vsako uro prihajajo novi predlogi, kako se širše organizirati, da se bomo kot del zahodne civilizacije lotili teh izzivov,« je dejal premier Janez Janša. Hkrati je pohvalil vse in se zahvalil vsem, ki so v zadnjih tednih so skrajnosti svojih moči delali v laboratorijih, ordinacijah, domovih za ostarele, povsod, kjer so kritične točke že od začetka te epidemije. »Zahvala vsem, ki so pregorevali ob preurejanju ključnih sektorjev zdravstvenega sistema. Ob tem se zahvaljujem tudi županom slovenskih občin, da so konec tedna in včeraj uredili tisoče stvari, ki se lahko uredijo v okoljih, kjer ljudje živimo,« je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Premier se je zahvalil tudi vsem sodržavljankam in sodržavljanom, da te ukrepe jemljejo resno in se obnašajo odgovorno do sebe in drugih, »ker je to daleč najučinkovitejši ukrep, ki se lahko v teh primerih sprejme«.

Premier Janša je napovedal, da bo vlada nekatere ukrepe stopnjevala. »Preučujemo ukrepe v sosednjih državah, ki so bili že sprejeti, naklonjeni smo učinkovitim in deloma selektivnim ukrepom in odzivanju, ponavljamo pa, da se vsega z odloki ne da urediti in da je upočasnjevanje širjenja virusa najbolj odvisno od tega, kako se bomo sami kot posamezniki zavedali te nevarnosti in ali se bomo nanjo ustrezno odzivali,« je poudaril Janez Janša.

Povedal je, da »smo vsem parlamentarnim strankam, predvsem tudi opozicijskim, ki so sodelovale na seji Sveta za nacionalno varnost, obljubili sodelovanje pri sprejemanju ukrepov. Vsi zakoni, ki jih vlada načrtuje, bodo vsem poslanskim skupinam enako na voljo, vlada in ministrstva pa so odprti za predloge«. Dodal je še, da bodo v prvem koraku sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, s katerimi ni smiselno odlašati in so potrebni čim prej, v drugem koraku pa bo oblikovan zakonodajni paket, v katerem se bomo strateško ukvarjali s temi izzivi. Ta zakonodajni paket se po besedah Janeza Janše pripravlja od danes naprej. »Pozivamo vse, strokovno javnost še posebej, da posamezniki, znanstveniki, profesorji spremljate ravnanje v svetu, da nam na naše elektronske naslove pošljete predloge za paket ukrepov, ki se pripravlja. Preučili bomo prav vsakega in skušali bomo pripraviti zakon, s katerim se bomo konec prihodnjega tedna lotili najbolj kritičnih razmer, nastalih zaradi širjenja tega virusa,« je dejal Janša in se zahvalil tudi predsedniku republike, predsedniku Državnega zbora in predsedniku Državnega sveta za njihovo sodelovanje na seji Sveta za nacionalno varnost.

V nadaljevanju je predsednik vlade odgovarjal na novinarska vprašanja. V zvezi s spremembo testiranja okuženosti s koronavirusom je dejal, da je bilo na seji Sveta za nacionalno varnost pojasnjeno, kdaj je testiranje smiselno in kdaj ne ter da je o teh spremembah odločila stroka, ne vlada. »Težava je v tem, da množičnega testiranja nismo izvajali na začetku, ko je okužba prihajala iz sosedstva, takrat bi bilo to najbolj učinkovito. Nekateri ukrepi delujejo v določeni fazi, pozneje pa ne več,« je dejal Janez Janša. Po njegovih besedah so vse te omejitve gibanja in drugo, kar se sprejema zdaj, toliko bolj drastični, »ker nekaterih drugih stvari nismo sprejeli pravočasno«.

Na vprašanje o zaščiti delavcev v različnih gospodarskih panogah je premier odgovoril, da je v zvezi s tem naša ključna težava pomanjkanje zaščitne opreme. »Veliko truda namenjamo za to, da te zmogljivosti ali število najbolj nujno potrebne zaščitne opreme povečamo,« je dejal Janša in dodal, da bo pri razdelitvi zaščitne opreme prednost imela nujna infrastruktura, ki mora delovati. »Na prvem mestu so torej bolnišnice, zdravstveni zavodi, domovi za ostarele, ki so dejansko najbolj kritične točke,« je dejal premier in dodal, da bo danes ministrstvo za zdravje dalo navodilo o umiku iz delovnega procesa tistih, ki so najbolj izpostavljeni okuženim, to so kronični bolniki. »Ni mogoče vsega sproti spremeniti v ukrep, uredbo, zato pozivam vse, da tudi navodila, ki jih daje ministrstvo za zdravje, upoštevajo,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Premier se je zahvalil vsem medijem, ker ustrezno poročajo o ukrepih, ki jih sprejemata vlada in krizni štab. »Kot rečeno, prvi val ukrepov zajema zakonodajo, ki sprošča in omogoča slovenskemu gospodarstvu in posameznikom, da v prvih tednih preživijo, v drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, v katerem bo veliko stvari določenih. Kateri ukrepi bodo zajeti in kateri bodo mogoči, bo jasno po današnji videokonferenci Evropskega sveta in po številnih usklajevanjih Sveta EU v prihodnjih dneh. Drugi korak se bo nadgrajeval in v najboljšem primeru bo v obravnavi konec prihodnjega tedna, ko se bo stanje razjasnilo. Bodo pa to ukrepi, ki jih doslej še ni bilo,« je dejal premier.

Na vprašanje o današnjem odstopu direktorja SOVE in tem, da direktor SOVE ni več del Sveta za nacionalno varnost, je premier Janša odgovoril, da »danes nismo razpravljali o zunanjem sovražniku, tujih obveščevalnih službah tuje države« in izrazil dvom, da bi imele obveščevalne službe veliko vlogo pri boju proti virusu. Povedal je, SOVA tehnično deluje, Svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, pa je tak, kakršnega je Slovenija imela vse do tega mandata. »V prejšnjem mandatu je Svet za nacionalno varnost imel tako rekoč vzporedno vlado, a o tem danes ne bomo razpravljali.«

Na vprašanje, ali sprejeti ukrepi učinkujejo, je premier odgovoril, da »po mnenju tistih, ki se spoznajo na hitrost širjenja epidemije, vsako omejevanje stikov pripomore k temu, da se ta upočasni. Vse, kar je bilo rezultat ukrepov v tej smeri, je prispevek k temu, da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene,« je še povedal.

V nadaljevanju je povedal, da če bi bili nekateri ukrepi sprejeti pred tremi tedni, danes ne bi imeli težav s pridobivanjem zaščitne opreme. »Pred tremi tedni so bile razmere na trgu ugodnejše, kakor so zdaj. Toda za vse bomo poskrbeli,« je povedal premier Janez Janša.

Na vprašanja o tem, kakšni bodo ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu in posameznim podjetnikom, pa je premier odgovoril, da bodo tudi ti ukrepi pripravljeni, a v prihodnjih dneh je najprej treba poskrbeti za zdravje in varno življenje ljudi. »Pomembno je, da ljudje vedo, da bomo to storili, da bodo dvojno obremenjeni ljudje na vseh kritičnih točkah vedeli, da bodo za svoje delo dobili dvojno plačilo, tisti, ki ne delajo, pa verjetno polovično. Tudi to imamo v mislih in tudi takšne ukrepe bomo sprejeli,« je še povedal predsednik vlade Janez Janša.