Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve dr. Logar na srečanju z madžarskim zunanjim ministrom Szijjártóm o ukrepih pri soočanju s pandemijo koronavirusa in sodelovanju pri zagotavljanju transportnih koridorjev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes v Ljubljani gostil ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétra Szijjárta. Obisk je bil namenjen vzpostavitvi osebnih vezi med ministroma sosednjih držav v razmerah, ko se vse evropske in druge države sveta soočajo s pandemijo nalezljive bolezni koronavirusa.

Ministra sta izmenjala informacije o ukrepih obeh držav za omejitev širjenja koronavirusa in za zaščito zdravja državljanov na obeh straneh meje. Sprejeti ukrepi v zadnjih dneh se nanašajo na različne režime za prehajanje meja, tako za prevoz blaga kot za potnike. Minister Szijjarto je zatrdil, da za tranzitni tovorni promet ob upoštevanju navodil ne bo zapor.

Minister dr. Anže Logar je predstavil aktivnosti diplomacije v zadnjih dneh, ki so v sodelovanju s sedmimi državami v regiji privedle do vzpostavitve humanitarnih konvojev. V soboto zvečer je krenil prvi konvoj tovornih vozil in avtobusov s potniki, ki so bili ujeti pred slovensko-italijansko mejo. Izpostavil je, da je današnji obisk madžarskega kolega pomemben, saj je prišlo do dogovora za možnost tranzita tovornih vozil tudi preko Madžarske.

Ministra sta poudarila tudi potrebo po boljši koordinaciji na ravni EU. Izrazila sta pričakovanje, da bosta današnji videokonferenci ministrov držav članic EU, pristojnih za notranje zadeve in za zdravje, ter skorajšnja videokonferenca voditeljev držav članic EU, prispevale k hitremu in učinkovitemu oblikovanju delujočih transportnih koridorjev.

Ministra sta se v pogovoru dotaknila tudi drugih dvostranskih in evropskih vprašanj, s poudarkom na položaju obeh narodnih skupnosti, infrastrukturnih projektih in soočanju z migracijsko krizo.

Po srečanju sta ministra podala tudi izjavo za medije, v kateri sta predstavila glavne poudarke pogovorov. Na izjavi se je minister dr. Logar za sodelovanje in pomoč pri izpeljavi humanitarnih konvojev zahvalil tako slovenski policiji kot Darsu in predstavnikom Civilne zaščite Slovenije. Pozval je državljane, naj zaradi posebnih razmer ne potujejo in ostanejo doma.