Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Župane in županje naprošamo k aktivnemu ravnanju pri uveljavljanju nujnih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je danes županjam in županom slovenskih občin poslal dopis, v katerem jih poziva, da čim prej priskočijo na pomoč pri urejanju varstva otrok na domu. Hkrati je s tem dopisom seznanil predstojnike zdravstvenih in varstvenih institucij in jih zaprosil, naj županom in županjam čim prej pošljejo sezname najnujnejših potreb.

Celotni dopis predsednika vlade Janeza Janše objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

Slovenija se intenzivno pripravlja na širitev epidemije covida-19 in v ta namen preureja svoje javno življenje. Zato vas prosim, da vladi in kriznemu štabu pomagate pri uveljavljanju nujnih ukrepov, in sicer tako da:

  1. v okviru občinske uprave ali občinskega štaba Civilne zaščite takoj vzpostavite občinski oziroma mestni center, ki bo usklajeval povpraševanje staršev in ponudbo zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki jih nujno potrebujemo za delovanje med epidemijo na državni in lokalni ravni. Predvsem pomagajte zagotoviti varstvo otrok (na domu!) zdravnikov in medicinskih sester, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter v zavodih za varovance s posebnimi potrebami, ter otrok nepogrešljivih delavcev v energetiki in komunikacijskih podjetjih, nepogrešljivih komunalnih in servisnih službah, oskrbi in otrok operativcev v Policiji in Slovenski vojski. Od vseh teh institucij v vaši občini takoj zahtevajte seznam njihovih prednostnih potreb (če vam ga že niso sami poslali), za najnujnejše varstvo pa pritegnite proste zaposlene iz vrtcev, v katerih ne bodo več izvajali skupinskega varstva;
  2. preverite vse načrte in dopolnite priprave za delovanje uprave in nujnih služb v svojem mestu ali občini v razmerah, ko je večina javnih institucij zaprtih, ko ni javnega potniškega prevoza in ko bi lahko bili delno ali celo močno moteni tako oskrba kakor tudi številne druge dejavnosti. Pri tem prosim, da upoštevate potrebne varnostne ukrepe med epidemijo, okrepite možnosti za opravljanje dela od doma in na daljavo ter pravočasno z mehanizmi Civilne zaščite zagotovite potrebno število kompletov zaščitne opreme za vse, ki bodo okužbi najbolj izpostavljeni. Seznam odgovornih kontaktnih oseb z njihovimi telefonskimi številkami in elektronskimi naslovi na posameznih ministrstvih, kjer boste v prihodnje po potrebi dobivali dodatne informacije, vam bomo poslali v šestih urah. Šivamo pretrgane niti ter vzpostavljamo komuniciranje in usklajevanje med vsemi pristojnimi dejavniki na državni in evropski ravni in pričakujemo, da bo sistem vsaj v Sloveniji v čim krajšem času začel v celoti in brez zastojev delovati. Zahvaljujem se vsem vam, ki ste v teh dneh izkazali potrebno samoiniciativo, in vas vabim, da še naprej ukrepate pravočasno, razumno in učinkovito.