Skoči do osrednje vsebine

Zviševanje cen izdelkov in storitev v času epidemije

Tržni inšpektorat RS opozarja, da neupravičeno dvigovanje cen blaga in storitev v času epidemije lahko po Zakonu o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami predstavlja agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana.

V teh težkih časih, ki se vsi soočamo z grožnjo okužbe s koronavirusom, bi želeli vse gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, opozoriti na naslednje:

Cene blaga in storitev na trgu se sicer, razen redkih izjem, določenih s posebnimi predpisi (npr. cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov. Podjetje torej lahko prosto določa cene (ne glede ne cene po katerih je te izdelke kupil od dobaviteljev), pri čemer pa morajo biti v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 – UPB2, 114/06 – ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 – ZKolT, 31/18; v nadaljevanju: ZVPot) te cene ustrezno vidno označene, podjetje pa jih je dolžno upoštevati.

Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07), ki ureja razmerja podjetij do potrošnikov, pa določa, da se izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka, šteje za agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana, in se lahko kaznuje z globo v višini od 3.000 do 40.000 EUR za pravno osebo in od 300 do 2.000 EUR za odgovorno osebo pravne osebe.

Glede na navedeno pozivamo vse, ki potrošnikom v času razglašene epidemije, zagotavljajo blago in storitve, da dosledno spoštujejo navedeno določbo in ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Hkrati opozarjamo tudi na spoštovanje določb ZVPot, ki določa, da je dolžno podjetje prodajati blago in storitve vsem potrošnikom pod enakimi pogoji, kar pomeni, da niso dovoljene kakršne koli rezervacije blaga in storitev, pri čemer pa zgolj omejitev nakupa na količine, primerne za gospodinjstvo, sama po sebi ne predstavlja kršitve.

 

Tržni inšpektorat RS bo aktivno spremljal to področje in striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost.