Skoči do osrednje vsebine

Navodila za obravnavo osebe s sumom na okužbo s SARS- CoV-2 v socialnovarstvenih zavodih

Nacionalni inštitut za javno zdravje RS je pripravil Navodila za obravnavo osebe s sumom na okužbo s SARS- CoV-2 v domovih za starejše, posebnih zavodih za odrasle, domskem varstvu varstveno delovnih centrov, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in domovih za učence s posebnimi potrebami.

Namen navodil je zagotoviti enoten pristop pri obravnavi oseb s sumom na okužbo z virusom SARS – CoV-2 v ustanovah, kjer domujejo ali se zadržujejo osebe, ki so zaradi starosti ali drugih vzrokov imunsko oslabljeni in za katere okužba z virusom SARS-CoV-2 predstavlja večje tveganje. Te ustanove vključujejo domove za starejše, posebni socialnovarstveni zavodi za dorasle, varstveno delovni centri (domsko varstvo), zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in domovi za učence s posebnimi potrebami.

Bolezen dihal COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2 se širi po vsem svetu, primeri so se pojavili tudi v Sloveniji.

Za preprečevanje širjenja okužb pri navedenih izvajalcih zdravstvene dejavnosti je zelo pomembno, da čimprej prepoznamo bolnika s sumom na okužbo ter ga obravnavamo v skladu z navodili, tako da preprečimo prenos na druge uporabnike in hkrati zaščitimo zdravstvene delavce in drugo zaposleno osebje.

Izvajalci zdravstvene dejavnosti morajo redno spremljati navodila pristojnih institucij (Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstva za zdravje (MZ)), kako ukrepati v primeru spremenjenih epidemioloških okoliščin.

Celotno navodilo je dostopno na tej povezavi

Več informacij NIJZ