Skoči do osrednje vsebine

Korona virus in ravnanje z določenimi kategorijami živil

V zadnjih dneh smo na UVHVVR prejeli več prijav, ki se nanašajo na neprimerno rokovanje potrošnikov s svežim kruhom in drugimi pekovskimi izdelki.

Pri preverjanju prijav smo ugotovili, da nekateri kupci izvajajo nakup nezaščitenih tovrstnih živil brez uporabe rokavic ali prijemalk. Pri tem segajo na police, živila otipavajo ter jih tudi vračajo nazaj na police. Čeprav imajo trgovci na prodajnih mestih nameščena obvestila in navodila, kako ravnati ob nakupu nezaščitenih živil, potrošniki le-teh ne upoštevajo oziroma jih ne upoštevajo dosledno. 

Zaradi navedenega smo Trgovinsko zbornico Slovenije pozvali, da svoje člane opozori na navedeno problematiko in da trgovci ponovno ocenijo ali obstoječi načini prodaje kruha in drugih pekovskih izdelkov zagotavljajo primerno  zaščito oziroma da jih ustrezno prilagodijo.

 Hkrati potrošnike pozivamo da:

 -    pri nakupu nepredpakiranih živil obvezno uporabljajo rokavice oz. prijemalke,

-     kljub uporabi rokavic živil ne otipavajo oziroma prebirajo,

-     v primeru, ko zaznajo kakršno koli nehigensko ravnanje z živili, o tem obvestijo trgovca.

Opozorilo glede higienskega ravnanja velja tudi za sveže sadje in zelenjavo, katerega zrelost potrošniki prevečkrat preverjajo z otipavanjem z nezaščitenimi rokami in vračanjem na prodajno mesto.

 

Več informacij o korona virusu se nahaja na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-in-zivila