Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec z deležniki o vplivu koronavirusa na agroživilsko verigo

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes sestala z deležniki agroživilske verige na temo vpliva kornonavirusa na agroživilsko verigo. Glede na razvoj dogodkov v zvezi s širjenjem virusa, še posebej v sosednji državi, so ministrico seznanili s trenutnim stanjem, ki ga zaznavajo v sektorjih ter pregledali možne ukrepe za omilitev posledic, ki bi jih pri poglabljanju krize povzročile morebitne motnje v verigi. Ministrica je poudarila, da v tem trenutku preskrba s hrano ni motena ter pozvala k poseganju po lokalnih proizvodih.
1 / 3

Predstavniki GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije in Obrtno podjetniške zbornice Slovenije so predstavili stanje, ki ga beležijo na svojem področju pristojnosti. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V tem trenutku ne zaznavamo težav z zagotavljanjem zadostnih količin hrane v Sloveniji. Zaznane pa so težave na področju mlekarstva, ker podjetja v Italiji ne sprejemajo slovenskega mleka in ta ostaja doma.

Ministrica dr. Pivec je poudarila, da v danih okoliščinah obvladujemo situacijo v prehranski verigi, in smo pripravljeni v primeru resnejše situacije zagotoviti živila na slovenskih policah. »Na MKGP smo glede na situacijo oblikovali kontaktno točko, na katero se lahko obračajo deležniki, vzpostavljena pa je tudi koordinacijska skupino, ki bo spremljala vse dogodke in okoliščine, skrbela za komunikacijo z vsemi deležniki ter bo tudi zadolžena za pripravo morebitnih ukrepov za umirjanje situacije.« Nadalje je povedala, da pregledujemo možnosti pomoči De minimis za izvozno usmerjene pridelovalce, ki bodo utrpeli ekonomsko škodo. »Smo v stiku z Evropsko komisijo glede morebitnega zvišanja zgornje meje pomoči De minimis. Preverjamo tudi možnosti za podaljšanje različnih subvencijskih shem. Pripravljajo se tudi podlage za krepitev blagovnih rezerv.« Ministrica je izpostavila tudi, da imamo zadostne količine s strani domačih pridelovalcev, v tem trenutku pa je pomembno, da jih podpremo. »Z deležniki se trudimo, da ne pride do kolapsa v prehranski verigi in da bo v primeru nastopa resnejše situacije, hrana še vedno na razpolago na slovenskih policah.« Ministrica je še dejala, da naj bo nastala situacija priložnost za okrepitev agroživilske verige, potrošnike pa pozvala, da izbirajo lokalne živilske izdelke. 

Video posnetek izjave ministrice

(vir: STA)