Skoči do osrednje vsebine

Novi koronavirus: informacije za popotnike

Ministrstvo za zunanje zadeve in slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva v tujini nudijo v zvezi s pojavom novega koronavirusa slovenskim državljanom, ki se odpravljajo na pot oziroma se nahajajo v tujini, nasvete in uporabne informacije.

Ker so odzivi držav na pojav novega virusa različni, situacija pa se dnevno spreminja, popotnikom svetujemo, da spremljajo tako splošna priporočila za potovanja Ministrstva za zunanje zadeve, kot tudi podrobnejše informacije o ukrepih po državah, ki jih objavljajo slovenska predstavništva po svetu na svojih spletnih straneh in profilih na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Pristojno predstavništvo in relevantne kontaktne podatke najdete na spletni strani, prejmete pa jih tudi prek SMS sporočila ob vstopu v tujo državo (v primeru uporabnikov slovenskih operaterjev mobilne telefonije).

Državljani lahko o svojem potovanju obvestite Konzularno službo Ministrstva za zunanje zadeve preko izpolnitve potovalnega obrazca. Vnaprejšnje posredovanje podatkov olajša morebitno izvajanje konzularne pomoči, če je to potrebno.

Svetujemo tudi, da potniki upoštevajo nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dodatne informacije lahko državljanom nudi Konzularni sektor Ministrstva za zunanje zadeve na elektronskem naslovu konzularne-zadeve.mzz@gov.si ali po telefonu 01 478 2305.