Skoči do osrednje vsebine

Ministri soglasno izrazili podporo Grčiji, pa tudi Bolgariji in Cipru pri soočanju z migracijskim pritiskom

Zaradi dogajanja na zunanjih mejah EU je danes, 4. marca 2020, v Bruslju potekalo izredno zasedanje Sveta ministrov za notranje zadeve, ki se ga je udeležil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Evropska komisija je predstavila poročilo o situaciji v Turčiji in na zunanjih mejah EU ter o pomoči, ki jo je EU namenila Grčiji. Minister Poklukar je v izjavi za javnost po zaključku zasedanja izpostavil, »da je potreben skupen odziv EU na morebitno povečanje števila nezakonitih migracij, hkrati pa se moramo ustrezno odzvati na pritiske Turčije, sicer strateške zaveznice v regiji. Narediti moramo vse, da se prepreči ponovitev dogodkov iz let 2015 in 2016. To je bilo tudi stališče večine držav članic.«

Minister Poklukar je v nadaljevanju izjave predstavil trenutne razmere na naši zunanji schengenski meji. Zagotovil je, da je situacija pod nadzorom in da slovenska policija razmere obvladuje. »Jasno pa bom dodal, da je Republika Slovenija trdno odločena, če ne bo skupnih rešitev EU, da zavaruje zunanjo schengensko mejo ob morebitnem novem masovnem prihodu migrantov na našo mejo, v ta namen imamo pripravljene različne nacionalne ukrepe.«

Ministri so na današnjem izrednem zasedanju sprejeli skupno izjavo, v kateri so soglasno izrazili podporo Grčiji, pa tudi Bolgariji in Cipru pri soočanju z migracijskim pritiskom. Prav tako so se ministri strinjali, da ravnanje Turčije, ki izkorišča migrante kot obliko političnega pritiska na EU, ni dopustno. Izrazili so pričakovanje, da bo Turčija spoštovala dogovor iz leta 2016. »Poudarili smo, da je treba učinkovito zaščititi zunanje meje EU in da ne bomo dopuščali nezakonitih vstopov v EU. Podprli smo tudi aktiviranje enote za hitro posredovanje Frontex in pozdravili dodelitev znatnih finančnih sredstev Grčiji ter druge oblike pomoči,« je dejal Poklukar.

Več držav članic je podprlo poziv Slovenije, da se države Zahodnega Balkana že na začetku vključi v iskanje EU rešitev. »To je pomembno, saj gre za naše partnerje. In morebitno poslabšanje migracijske situacije v Grčiji bo imelo takojšen negativen vpliv tudi na njih,« je poudaril minister.

»Zadovoljen sem, da smo se v EU uspeli dogovoriti o enotnem stališču v tej situaciji. To je korak v pravo smer in znak, da smo se iz krize v letih 2015 in 2016 dejansko nekaj naučili.« Izjavo za javnost pa je minister Poklukar zaključil z informacijo, da na zasedanju niso govorili o novih EU projektih relokacije in trajne preselitve, niti države k temu niso bile pozvane s strani Evropske komisije ali katere od držav članic.