Skoči do osrednje vsebine

MZZ pozdravlja sklenitev dogovorov med ZDA in Afganistanom ter med ZDA in Talibani

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pozdravlja dogovor med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Afganistanom ter med ZDA in Talibani o začetku dialoga med sprtima stranema v Afganistanu v smeri trajnega miru. Le s polno angažiranostjo obeh strani v vključujoč dialog, ki je zavezan iskanju kompromisa je možno doseči trden dogovor, ki vodi v trajen mir in stabilnost za vse prebivalce Afganistana.

Takšen dogovor lahko omogoči obnovo, razvoj, večja tuja vlaganja in hitrejši gospodarski napredek Afganistana. MZZ pozdravlja dosedanji napredek Afganistana in uspehe v boju proti terorizmu ter napore za uveljavitev človekovih pravic, zlasti pravic in opolnomočenje žensk in mladih, k čemur je v zadnjih letih finančno in z razvojnimi projekti prispevala tudi Slovenija. Za nadaljnji vzdržen razvoj bodo ključnega pomena spoštovanje človekovih pravic, boj proti korupciji in izgradnja ter krepitev institucij afganistanske države.

Pripadniki Slovenske vojske ostajajo v Afganistanu. O nadaljnjih korakih se bomo zaveznice, tako kot doslej, odločale skupaj in v sodelovanju z afganistansko vlado.