Skoči do osrednje vsebine

MZZ pozdravlja sklenitev dogovorov med ZDA in Afganistanom ter med ZDA in Talibani

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pozdravlja dogovor med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Afganistanom ter med ZDA in Talibani o začetku dialoga med sprtima stranema v Afganistanu v smeri trajnega miru. Le s polno angažiranostjo obeh strani v vključujoč dialog, ki je zavezan iskanju kompromisa je možno doseči trden dogovor, ki vodi v trajen mir in stabilnost za vse prebivalce Afganistana.

Takšen dogovor lahko omogoči obnovo, razvoj, večja tuja vlaganja in hitrejši gospodarski napredek Afganistana. MZZ pozdravlja dosedanji napredek Afganistana in uspehe v boju proti terorizmu ter napore za uveljavitev človekovih pravic, zlasti pravic in opolnomočenje žensk in mladih, k čemur je v zadnjih letih finančno in z razvojnimi projekti prispevala tudi Slovenija. Za nadaljnji vzdržen razvoj bodo ključnega pomena spoštovanje človekovih pravic, boj proti korupciji in izgradnja ter krepitev institucij afganistanske države.

Pripadniki Slovenske vojske ostajajo v Afganistanu. O nadaljnjih korakih se bomo zaveznice, tako kot doslej, odločale skupaj in v sodelovanju z afganistansko vlado.