Skoči do osrednje vsebine

Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja je civilni družbi predstavil prioritete pri zaščiti zdravega okolja

Varuh človekovih pravic je 27. februarja pripravil srečanje s predstavniki civilne družbe, ki zastopajo interese varovanja okolja in prostora.

Varuh je na srečanje povabil dr. Dragana Matića, vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja na Inšpektoratu za okolje in prostor (IRSOP), ki predstavnikom civilne družbe predstavil svojo vizijo vodenja inšpektorata in prioritet dela. S sodelavci je bil pri tem tudi na voljo za nekatera vprašanja 19 predstavnikov civilne družbe, ki si prizadevajo za uresničevanje pravice do zdravega okolja.

Zanimala jih je problematika hrupa, odpadki vetrnih elektrarn, dotaknili so se problematike gradnje malih hidroelektrarn na reki Krki. Opozorili so na zastarelo Uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju in se nekaj besed namenili dimnikarskim storitvam. Vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja so seznanili s svojimi zaznavami nepravilnosti pri nekaterih infrastrukturnih projektih in opozorili na nekatere pomanjkljivosti. Udeleženci so se strinjali, da je treba prevetriti zakonodajo s področja dela inšpekcije, prav tako pa ji je treba zagotoviti vse vire za delo, tako kadrovske kot druge.