Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pozdravlja današnjo ustanovitev Observatorija OECD za umetno inteligenco

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
OECD je danes ustanovil Observatorij OECD za umetno inteligenco. Observatorij bo deloval kot vključujoča internetna platforma, preko katere bodo sodelujoče države skupaj z OECD oblikovale politiko o umetni inteligenci in delile izkušnje glede tega. Observatorij bo preko zbranih podatkov in priprave analiz državam pomagal pri razvoju in nadzoru sistemov odgovorne umetne inteligence, ki bo imela pozitivne učinke za celotno družbo.

Vzpostavitev Observatorija OECD nadalje krepi izvajanje Priporočila OECD o umetni inteligenci, ki so ga države OECD potrdile na ministrskem zasedanju maja 2019 in ki predstavlja prvi medvladni standard na tem področju. Observatorij je odprt za sodelovanje zainteresiranih držav OECD, partnerskih držav, mednarodnih organizacij in nevladnih deležnikov.  

Slovenija pozdravlja vzpostavitev Observatorija OECD, posebej zato, ker bo na celovit način preučeval izzive in priložnosti umetne inteligence na številnih področjih. Slovenija ob tem še posebej poudarja pomen iskanja sinergij med aktivnostmi Observatorija OECD in vidiki, ki jih v zvezi z umetno inteligenco naslavljajo Svet Evrope, UNESCO in OZN. 

Dogodka se udeležujejo državni sekretar Gregor Strojin v vlogi predsedujočega CAHAI v Svetu Evrope, predstavniki Instituta Jožef Stefan in Ministrstva za javno upravo. DS Strojin je na zasedanju strokovne skupine za umetno inteligenco predstavil delo CAHAI in ostalih, že obstoječih instrumentov Sveta Evrope, ki so relevantni za tematiko.

Slovenski znanstveniki Instituta Jožef Stefan (IJS AILab) so aktivno sodelovali pri vzpostavljanju Observatorija OECD z vizualizacijo, ki je bila podprta z analitičnimi programskimi rešitvami. Slednje med drugim omogočajo analiziranje umetne inteligence preko zbiranja svetovnih novic v realnem času. Naši znanstveniki bodo tudi aktivno prispevali k nadaljnjemu razvoju Observatorija OECD, ki naj bi se med drugim osredotočil na zbiranje podatkov in analizo podjetij v svetu, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, na razvoj trga delovne sile in potrebnih veščin za podjetja.

Več informacij o delu Instituta Jožef Stefan (IJS AILab): https://ailab.ijs.si/

Več informacij o delu OECD na področju umetne inteligence in o Observatoriju OECD za umetno inteligenco:  https://www.oecd.org/going-digital/ai/