Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenila nujno humanitarno pomoč Jemnu

Slovenija je Svetovnemu programu za hrano (WFP) namenila prispevek v višini 30.000 EUR za nujno humanitarno pomoč Jemnu. Prispevek predstavlja izpolnitev najave za leto 2020, ki jo je Slovenija podala na Visokem donatorskem dogodku za odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki je potekal februarja 2019 v Ženevi.

Jemen se sooča s humanitarno krizo največjih razsežnosti. Pomoč potrebuje preko 24 milijonov ljudi, od tega jih več kot 20 milijonov ogroža lakota. Najbolj ranljivi so otroci in ženske, pri čemer jih je na tisoče podhranjenih. Zaradi notranjih nemirov je več kot 3,65 milijonov ljudi moralo zapustiti svoje domove. Soočajo se s težkimi življenjskimi razmerami in pomanjkanjem osnovnih higienskih sredstev.

Slovenija je na Visokem donatorskem dogodku za odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki je potekal 26. februarja 2019 v Ženevi, izrazila zaskrbljenost zaradi poglabljanja humanitarne krize in najavila prispevek WFP za humanitarno pomoč v višini 100.000 EUR za obdobje od leta 2019 do 2021. V letošnjem letu je Slovenija s prispevkom v višini 30.0000 EUR izpolnila zavezo za 2020 ter s tem nadgradila dosedanja prizadevanja za hitro in učinkovito pomoč Jemnu.