Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marn na 43. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice o pravici do zdravega okolja

Državni sekretar Matej Marn se danes v Ženevi udeležuje visokega dela 43. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice (SČP). V svojem nastopu je naznanil, da skupina držav pod vodstvom Slovenije namerava začeti razpravo o razglasitvi pravice do zdravega okolja na globalni ravni. V okviru obiska je nagovoril tudi Konferenco za razorožitev ter se srečal z namestnico visoke komisarke ZN za človekove pravice, predsednico SČP in generalno direktorico Urada ZN v Ženevi.

Državni sekretar Marn je v svojem nastopu v Svetu ZN za človekove pravice (SČP) izpostavil zavezanost Slovenije mednarodnemu redu, spoštovanju človekovih pravic in učinkovitemu multilateralizmu. Združeni narodi so nastali pred 75 leti, da bi potrdili prepričanje v temeljne človekove pravice in dostojanstvo ljudi, je spomnil v govoru. Opozoril je na vpliv razvoja tehnologij in umetne inteligence na človekove pravice. Ob obletnicah dokumentov na področju enakosti spolov pa je poudaril pomen pravic in aktivnosti žensk in deklic po svetu za doseganje trajnostnega razvoja in miru.

V govoru je državni sekretar Marn izpostavil tudi nekaj vsebinskih prioritet Slovenije, kot so pravice pripadnikov manjšin, starejših in otrok ter izobraževanja in usposabljanja za človekove pravice. Spomnil je na prevencijsko vlogo SČP, ko gre za kratenje človekovih pravic po svetu in pozval države k sodelovanju z mehanizmi SČP. Pri tem je poudaril pomembno vlogo civilne družbe, vključno z zagovorniki za človekove pravice, ter obsodil vsakršen napad nanje. Ob koncu je pozval k nadaljnjemu zagotavljanju učinkovitega delovanja SČP, kljub izzivom, ki jih prinaša trenutna finančna situacija ZN.

Na visokem segmentu Konference za razorožitev je državni sekretar Marn izrazil zaskrbljenost nad odmiki od mednarodnih instrumentov s področja razorožitve. Konferenca je eden osrednjih mednarodnih forumov, ki lahko pripomore k ohranitvi in nadaljnjem razvoju mehanizmov za učinkovit mednarodni nadzor nad oborožitvijo, jedrsko razoroževanje in neširjenje jedrskega orožja. Konferenca mora zato nadaljevati z vsebinskim delom, h kateremu lahko bistveno pripomorejo države, ki še niso njene članice, kot tudi Slovenija, je še izpostavil državni sekretar Marn.

V sklopu obiska v Ženevi je državni sekretar Marn opravil pogovore z namestnico visoke komisarke ZN za človekove pravice Nado Al-Nashif, predsednico 14. cikla SČP avstrijsko veleposlanico Elisabeth Tichy-Fisslberger ter generalno direktorico Urada OZN v Ženevi (UNOG) Tatiano Valovayo. V pogovorih z namestnico visoke komisarke in predsednico SČP je potrdil zavezanost Slovenije človekovim pravicam ter podporo visoki komisarki, njenemu uradu in delu SČP. Zavzel se je za nadaljevanje učinkovitega delovanja mehanizmov ZN na področju človekovih pravic. Z generalno direktorico UNOG, s katero se bo srečal popoldne, pa se bo v pogovoru osredotočil na možnosti tesnejšega sodelovanja, predvsem pri prizadevanjih za okrepitev varstva okolja.