Skoči do osrednje vsebine

Operativni sestanek z direktorji bolnišnic

Bolnišnice so pripravljena tako na prvi potrjen primer okužbe kot na morebitni prvi val okuženih oseb. Javnost bomo ob potrditvi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v Sloveniji nemudoma obvestili. Zato javnost pozivamo, naj se zanaša na informacije uradnih institucij in ne na druge vire kot npr. družbene medije.

Izjava za medije

Na izjavi po operativnem sestanku predstavnikov Ministrstva za zdravje so sodelovali vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofne medicine na Ministrstvu za zdravja Darko Čander, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler, strokovni direktor UKC izr. prof. dr. Matjaž Vogrin in predstavnica NIJZ dr. Marta Grgič Vitek.

Čander je povedal, da je sestanek dal marsikateri odgovor glede pripravljenosti bolnišnic, predvsem o pripravljenosti na prvi val morebitnih okuženih oseb. Kot je izpostavila doc. dr. Tatjana Lejko iz UKC Ljubljana je današnji sestanek jasno pokazal, da se vse bolnišnice resno pripravljajo na možne krizne razmere. "Tako da panika med prebivalstvom ni na mestu," je dodala doc. dr. Lejko Zupanc.

Poleg tega je Čander poudaril, da lahko na osnovi današnjih poročil (podatkov) bolnišnic o njihovi pripravljenosti zagotovimo, da smo pripravljeni na prvi val morebitnih okužb. Dogovorjeno pa je tudi ukrepanje ob morebitnem stopnjevanju ukrepov.

Na Ministrstvu za zdravje že deluje koordinacijska skupina, ki bo centralizirala komunikacijo in bila v stalnem stiku tako z bolnišnicami kot z ostalimi izvajalci, ki bi lahko v prihodnje obravnavali okuženega. Del te redne komunikacije bo petkovo srečanje s predstavniki zdravstvenih domov, ki bo potekalo v prostorih Ministrstva za zdravje. Na srečanju se bodo dogovorili o natančnih protokolih dela.

Savnik Winkler je na izjavi povedala, da so v bolnišnici Nova Gorica pripravljeni na morebitni prvi potrjen primer okužbe. Poleg tega so v stalnem stiku z dežurnim epidemiologom in redno sodelujejo z zdravstvenim domom. V koordinacijo na lokalni ravni se je vključila tudi območna civilna zaščita, ki je za povečane potrebe urgentnega centra pripravila dodatno delovišče v vzpostavitvijo šotora na ploščadi, neposredno pred urgentnim centrom, kjer bodo izvajali triažo in pregledovalnico. Dobili bodo tudi nekaj dodatne zaščitne osebne varovalne opreme iz blagovnih rezerv. Sicer pa imajo v bolnišnici pripravljene večfazne načrte. Dogovorjeno je, da bodo prvega morebitnega okuženega pacienta prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. V primeru večjega števila potrjenih primerov pa bodo uporabili domače kapacitete.

Prav tako preigravajo več različnih scenarijev tudi v UKC Ljubljana, je povedala doc. dr. Lejko Zupanc. Z jutrišnjim dnem bodo na UKC Ljubljana preventivno omejili obiske, poostrili dostop do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci. Na ta način se bodo poskušali obvarovati pred nenadzorovanim vstopom okuženega bolnika. Obenem pa je Klinika za infekcijske že pripravljena na takojšen sprejem bolnika.

Na morebiten potrjen primer okužbe pa je pripravljen tudi UKC Maribor.

Posnetek novinarske konference

Posnetek novinarske konference s tolmačenjem v znakovni jezik