Skoči do osrednje vsebine

Seja Sekretariata Sveta za nacionalno varnost o stanju in aktivnostih v zvezi s koronavirusom

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je na današnji seji v razširjeni sestavi seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede koronavirusa, ki jih vodi Ministrstvo za zdravje kot odgovorni državni organ na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.
Seja Sekretariata Sveta za nacionalno varnost.

Seja Sekretariata Sveta za nacionalno varnost. | Avtor: Daniel Novakovič, STA

Osnovna naloga Sekretariata SNAV, v katerem so zastopani vsi pristojni resorji s področja nacionalne varnosti, je operativno usklajevanje aktivnosti za delovanje Sveta za nacionalno varnost kot posvetovalnega organa vladi.

Seje Sekretariata SNAV se je udeležil tudi predsednik vlade, ki je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje o vseh aktivnostih tekoče seznanja vlado in slovensko javnost.

Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu se je preoblikovala v vladno delovno skupino na ravni državnih sekretarjev/ministrov, ki jo vodi državni sekretar/minister iz Ministrstva za zdravje.

Sekretariat SNAV je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo.

Resorji so na seji Sekretariata SNAV poročali o svojih aktivnostih in zmogljivostih, v primeru nadaljnjih potreb, vključno s finančnimi, bodo o tem poročali vladi.

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe.