Skoči do osrednje vsebine

Pripravljeni smo na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe

Evropska unija je pozvala k sorazmernosti ukrepov glede na stanje. Tako v Sloveniji kot na obmejnih območjih z Italijo še nimamo potrjenih primerov. Vendar je situacija zelo dinamična, a pod nadzorom. Pripravljeni smo na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe.

Vodja Konzularne službe na MZZ Andrej Šter, državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek in predstojnica Centra za nalezljive bolezni doc. dr. Maja Sočan

Na današnji izjavi za javnost glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom so sodelovali državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek, vodja Konzularne službe na MZZ Andrej Šter in predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ doc. dr. Maja Sočan. 

Državna sekretarka je uvodoma povedala, da se je danes sestal sekretariat Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, ki se je seznanil z aktualnimi razmerami, predvsem z razmerami v sosednji državi Italiji. Posamezni resorji so izpostavili odprta vprašanja in predloge ukrepov. Zaradi lažjega usklajevanja in reševanja odprtih vprašanj se je koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu preoblikovala v vladno (medresorsko) delovno skupino, ki ga bomo vodili na Ministrstvu za zdravje.

Državna sekretarka je v nadaljevanju izpostavila, da je zaradi sprejetih ukrepov v Italiji odprtih kar nekaj vprašanj glede potovanja v in iz Italije. V tej luči se je danes minister za zdravje Aleš Šabeder srečal z italijanskim veleposlanik Nj. eksc. g. Carla Campanile, jutri pa se bo v Rimu sestal z italijanskimi oblastmi in ministri držav, ki mejijo na Italijo. Ob tem je poudarila, da Svetovna zdravstvena organizacija in Svet Evrope priporočata, da se državne glede ukrepov medsebojno usklajujejo. Zato se bo Slovenija glede nadaljnjih ukrepov usklajevala s sosednimi državami. Ob tem je znova poudarila, da splošna uporaba zaščitnih mask v Sloveniji ni potrebna, saj v Sloveniji še nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom. Še vedno pa velja upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede vsakodnevnih preventivnih ukrepov, kot sta higiena kašlja (preden zakašljate/kihnete si pokrijte usta in nos ter si umijemo roke) in umivanje rok. 

Poleg tega je Nacionalni inštitut za javno zdravje danes izvajalcem zdravstvene dejavnosti poslal navodila z novo definicijo primera. To pomeni, da bomo lahko bolj skrbno spremljali potnike, ki prihajajo iz zaprtih italijanskih območij. 

Priporočila glede obiska izpostavljenih pokrajin v Italiji ostaja enak včerajšnjemu:
Vsi, ki so bili v severnih italijanskih pokrajinah naj se samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkim dihanjem kontaktirajo po telefonu, posebej poudarjam po telefonu, svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo izven njegovega delovnega časa.

Poleg razmer v Italiji, so se govorci dotaknili tudi šestih slovenskih državljanov, ki so bili na križarki na Japonskem. Doc. dr. Maja Sočan je povedala, da se šesterica počuti dobro, sprememb v njihovem zdravstvenem stanju ni. 

Ob koncu pa se je vodja Konzularne službe na MZZ Andrej Šter medijem zahvalil za korektno poročanje, saj meni, da so dezinformacije ali celo lažne informacije naš glavni nasprotnik, ki ne ogroža le resnice, ampak tudi zdravje.

Posnetek novinarske konference

Posnetek novinarske konference s tolmačenjem v znakovni jezik