Skoči do osrednje vsebine

Premier ob predaji novega helikopterja: »Slovenska policija je odgovorna, strokovna in dela v interesu Republike Slovenije.«

Predsednik vlade Marjan Šarec je na ploščadi pred sedežem Letalske policijske enote nagovoril zbrane na slovesni predaji novega policijskega helikopterja AW 169 v uporabo. V svojem nagovoru je poudaril visoko stopnjo organiziranosti in strokovnosti slovenske policije, ki ji državljanke in državljani lahko zelo zaupamo.
Predsednik vlade Marjan Šarec na primopredaji policijskega helikopterja.

Predsednik vlade Marjan Šarec na primopredaji policijskega helikopterja. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 3

»Dolgo smo čakali nov helikopter, danes smo ga dočakali in ponosni smo, da je slovenska policija s tem pridobila še dodatno opremo in da se bo še učinkoviteje spopadala z izzivi. Če bo šlo vse po načrtih, bo drugi helikopter prišel leta 2021, se pravi prihodnje leto«, je poudaril.


Slovensko policijo vidi kot »policijo, ki je odgovorna, ki je strokovna in dela v interesu Republike Slovenije, za vse to pa potrebuje tudi opremo in ljudi«.

»V tem kratkem času smo uspeli zaustaviti trend padanja kadrov, uspeli ne samo zaustaviti trend padanja opremljenosti, ampak smo slovensko policijo dodatno opremili in jo s tem tudi pripravili na nove izzive, ki bodo vsak dan večji. Lahko smo ponosni na pripadnike slovenske policije in ne glede na dnevno politično dogajanje ni nobenega razloga za skrb.«

Ozrl se je na dogajanja preteklih nekaj dni, za katera meni, da so napad na slovensko policijo in žalitev zanjo. Prepričan je, da to ne bo zamajalo njenega ugleda, saj »slovenska policija ni zarotniška organizacija. Slovenska policija ni organizacija, ki bi prežala na posameznike, zlasti na tiste, ki so na izpostavljenih političnih funkcijah. Nadaljeval je, da »ne more kar vsak vkorakati v prostore slovenske policije, trditi svoje, pri tem ga spremljajo kamere, in soliti pameti ljudem, ki stojijo tukaj pred nami v uniformi, ki so strokovni, ki so sposobni opravljati svoje delo, ki so ne nazadnje v svoji karieri večkrat dokazali, da zmorejo, da znajo in, predvsem, da ljubijo Republiko Slovenijo«.

Pred zaključkom nagovora je premier še enkrat poudaril, da odgovorno trdi, da je slovenska policija organizacija, ki ji ljudje lahko zaupajo in ji bodo tudi v prihodnje, ter nadaljeval, da »je bila, je in bo branik suverenosti, samostojnosti in varnosti za vse državljanke in državljane Republike Slovenije«. Svoj nagovor je zaključil z iskrenimi čestitkami policistkam in policistom ob novi pridobitvi z željo po čim boljšem služenju helikopterja svojemu namenu.

Ob robu
AW 169 je relativno nov, izjemno zmogljiv helikopter, ki se zelo hitro uveljavlja na trgu. Prvič je letel leta 2012, od leta 2015 pa ima tipski certifikat EASA. Z nakupom novega helikopterja, katerega vrednost znaša 14,6 milijona EUR, slovenska policija sledi varnostnim ciljem v letalstvu in povečuje svoje operativne sposobnosti. Helikopter je tehnološko sodoben in ustreza vsem zahtevam policije za operativno delovanje, kar v praksi pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini in bistveno hitrejše prelete na različne naloge. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči.