Skoči do osrednje vsebine

Most med Dunajem in Slovenj Gradcem ob jubilejnem letu Huga Wolfa

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič se je v četrtek, 20. februarja, v sklopu Sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 v Mozarthausu na Dunaju udeležil Slavnostnega koncerta v počastitev nedavnega slovenskega kulturnega praznika, ki ga je pripravila dunajska SKICA.

Minister Poznič je na dogodku dejal, "da nas na začetku 21. stoletja vsekakor veliko več stvari, ne samo na kulturnem področju, v resnici združuje kot pa deli. V teh norih časih so ravno polja, kot je kultura, tista, ki jih je potrebno negovati in seveda razvijati''.

Naslednji dan se je minister Poznič v Avstriji srečal z Ulrike Lunacek, državno sekretarko za umetnost in kulturo z Ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport. Na bilateralnem srečanju sta sogovornika pozdravila dobre odnose med državama ter se zavzela za še večjo izmenjavo s področja kulture in umetnosti. Državna sekretarka je izrazila zanimanje za posodobljen Zakon o medijih, ki smo ga pripravili na Ministrstvu za kulturo, ter za slovensko ureditev statusa samozaposlenih v kulturi.

S slovensko delegacijo, županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem in predsednikom Društva Huga Wolfa Slovenj Gradec Markom Košanom, ter avstrijsko delegacijo z Ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport, je minister Poznič v jubilejnem letu Huga Wolfa pred obletnico skladateljeve smrti na osrednjem pokopališču na Dunaju v spremstvu častne čete slovenske vojske nato položil venec na skladateljev grob. Prav tako se je srečal z veleposlanico Republike Slovenije na Dunaju, njeno ekscelenco gospo mag. Ksenijo Škrilec. 

V soboto, 22. februarja je v Slovenj Gradcu potekala Slavnostna akademija ob 160. letnici Huga Wolfa. Minister mag. Zoran Poznič je na slovesnosti poudaril, da ''da so takšni možje s takšnimi deli, ki ostanejo za njimi in so postavljeni v večnost, svetilnik tudi za našo bodočnost.''

Muzikolog Matjaž Barbo pa je izpostavil, "da je Hugo Wolf eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja.'' Svoje razmišljanje pa strnil z mislijo, da je Slovenj Gradec kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja simbol tega, kako se lahko Wolfovo večslojnost oplemeniti. Mešani komorni zbor Carnithia Cantat z zborovodjem Tonetom Gašperjem ter Komorni zbor Hugo Wolf Maribor z zborovodjem Alešem Marčičem sta ob klavirski spremljavi mag. Maje Kastratovik pripravila izjemen koncertni program.

V času Sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 in Wolfovega jubilejnega leta se je slavnostne akademije na Koroškem udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor. Predsednik Pahor in minister Poznič sta pred začetkom akademije položila venec pred skladateljevo rojstno hišo.