Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar se je v Stockholmu srečal z rojaki, ki živijo na Švedskem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se mudi na delovnem obisku na Švedskem, kjer se je včeraj sestal s švedsko zunanjo ministrico Ann Linde in predsednikom parlamenta Andreasom Norlénom.

Danes pa je slovenski zunanji minister na rednem občnem zboru Slovenske zveze na Švedskem nagovoril slovenske rojakinje in rojake, ki prebivajo na Švedskem in se jim zahvalil za ohranjanje slovenske identitete in maternega jezika.
Zunanji minister dr. Miro Cerar je nagovoril slovenske rojakinje in rojake, ki prebivajo na Švedskem

Nagovor zunanjega ministra dr. Mira Cerarja na rednem občnem zboru Slovenske zveze na Švedskem

1 / 5

"Slovenska skupnost na Švedskem je ena izmed večjih skupnosti Slovencev v tem delu Evrope,” je v nagovoru dejal minister dr. Cerar in dodal, da  rojaki na Švedskem  ključno pomagajo zbliževati Švedsko in Slovenijo. Izrazil je pomen njihovem delovanju in promociji Slovenije na  kulturnem, gospodarskem, znanstvem in izobraževalnem področju.


“Slovenija in Švedska sta prijateljski državi, ki ju povezujejo skupne vrednote. Obe sta zagovornici vladavine prava, človekovih pravic, obe si prizadevati za zmanjšanje podnebnih aktivnosti, za spodbujanje trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij,” je v nagovoru dejal minister dr. Cerar in seznanil s pogovori s švedskimi sogovorniki.


Minister je spomnil, da je bil včeraj svetovni dan maternega jezika.  “V veliko čast mi je, da sredi švedske prestolnice govorim v slovenščini, rojakom, ki svoj materni jezik uporabljajo, gojijo in ohranjajo živega tako daleč od Slovenije”.


“Hvala vsem, ki dajete pobude za promocijo slovenskega jezika in kulture in vzdržujete slovenske identitete in vezi s Slovenijo. Hvala za vse, kar prispevate, da so odnosi med Slovenijo in Švedsko še pristnejši in bolj povezani, “ je ob koncu dejal minister dr. Cerar.


V kulturnem delu programa je nastopil zbor Triglav ter prevajalka in učiteljica Dani Stražar.