Skoči do osrednje vsebine

Slovenija izpolnila zavezo in namenila humanitarno pomoč Iraku

Slovenija je namenila humanitarni prispevek v višini 40.000 EUR Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) za nujno humanitarno pomoč Iraku. S tem je Slovenija v celoti izpolnila zavezo, ki jo je dala v okviru mednarodne konference za obnovo Iraka, februarja 2018 v Kuvajtu.

Irak se še vedno sooča z visokimi humanitarnimi potrebami. Skoraj polovica prebivalstva potrebuje nujno humanitarno pomoč v obliki osnovnih življenjskih potrebščin in zatočišča. 1,5 milijona ljudi je še vedno notranje razseljenih, pri čemer se v državo vračajo tudi številni begunci. Med posebej ranljivimi so otroci in ženske.

Slovenija je v okviru mednarodne konference za obnovo Iraka, ki je potekala februarja 2018 v Kuvajtu, najavila humanitarno pomoč v višini 100.000 EUR za obdobje 2018-2020. Sredstva v višini 30.000 za leti 2018 in 2019 je v celoti izplačala že v preteklih letih. Z zadnjim prispevkom Mednarodnemu odboru Rdečega križa v višini 40.000 EUR je Slovenija v celoti izpolnila na konferenci podano zavezo.

Z omenjenim prispevkom Slovenija nadaljuje svoja humanitarna prizadevanja v regiji Bližnjega vzhoda. Preko mednarodnih organizacij, humanitarnih projektov ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in slovenskih nevladnih organizacij pomoč namenja Siriji, Jordaniji in Libanonu, prav tako pa Jemnu in Palestini.

Iskalnik