Skoči do osrednje vsebine

Slovenija izpolnila zavezo in namenila humanitarno pomoč Iraku

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija je namenila humanitarni prispevek v višini 40.000 EUR Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) za nujno humanitarno pomoč Iraku. S tem je Slovenija v celoti izpolnila zavezo, ki jo je dala v okviru mednarodne konference za obnovo Iraka, februarja 2018 v Kuvajtu.

Irak se še vedno sooča z visokimi humanitarnimi potrebami. Skoraj polovica prebivalstva potrebuje nujno humanitarno pomoč v obliki osnovnih življenjskih potrebščin in zatočišča. 1,5 milijona ljudi je še vedno notranje razseljenih, pri čemer se v državo vračajo tudi številni begunci. Med posebej ranljivimi so otroci in ženske.

Slovenija je v okviru mednarodne konference za obnovo Iraka, ki je potekala februarja 2018 v Kuvajtu, najavila humanitarno pomoč v višini 100.000 EUR za obdobje 2018-2020. Sredstva v višini 30.000 za leti 2018 in 2019 je v celoti izplačala že v preteklih letih. Z zadnjim prispevkom Mednarodnemu odboru Rdečega križa v višini 40.000 EUR je Slovenija v celoti izpolnila na konferenci podano zavezo.

Z omenjenim prispevkom Slovenija nadaljuje svoja humanitarna prizadevanja v regiji Bližnjega vzhoda. Preko mednarodnih organizacij, humanitarnih projektov ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in slovenskih nevladnih organizacij pomoč namenja Siriji, Jordaniji in Libanonu, prav tako pa Jemnu in Palestini.