Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade kot častni pokrovitelj nagovoril mlade ob zaključku projekta Primorski pospešek

Predsednik vlade Marjan Šarec je kot častni pokrovitelj nagovoril udeležence zaključne prireditve projekta Primorski pospešek, v katerem so bile predstavljene zgodbe desetih mladih Primork in Primorcev, ki vsak na svojem področju začenjajo karierno pot.
Predsednik vlade Marjan Šarec je nagovoril udeležence zaključne prireditve projekta Primorski pospešek

Predsednik vlade Marjan Šarec je nagovoril udeležence zaključne prireditve projekta Primorski pospešek | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Po besedah predsednika vlade je za uspeh mladega človeka zelo pomembno, da v življenju ne posluša tistih, ki govorijo, kaj vse ni mogoče, temveč predvsem tiste, ki povedo, da nam s trdim delom lahko uspe.

»Uspejo tisti, ki poslušajo sebe, svoje srce, zaupajo sebi in hodijo po svetu z odprtimi očmi, našpičenimi ušesi, slišijo svet okoli sebe ter verjamejo vase in v to, da čeprav jim prvič ne uspe, še ne pomeni, da jim ne bi uspelo v drugo.«

Dodal je še, da imajo seveda pomembno vlogo tudi država, občine in družba kot celota, da opravijo svoje delo. »Ampak najprej je tukaj vsak sam – da ima voljo, pogum in energijo, da se spoprime z vsemi vprašanji. Tudi ni pomembno vse znati in vedeti – včasih je pomembna le posameznikova iznajdljivost v dani situaciji,« je še dejal.

»Danes smo tukaj, da podpremo mlado kreativnost, proaktivnost, sposobnost soočanja s svetom in dinamičnost. Življenje je dinamično in ne sme nikoli postati rutina. Možnosti so vedno, le zagrabiti jih je treba.«

Ob koncu je čestital vsem izbranim mladim in tudi snovalcem projekta Primorski pospešek. »Kajti pospešek je tisto, kar nas pelje naprej,« je sklenil misli predsednik vlade.

Ob robu 

V projektu, ki je nastal na pobudo ustanovitelja Zavoda Pospešek Koprčana Davida Florjančiča, so bile predstavljene zgodbe desetih mladih Primork in Primorcev, ki vsak na svojem področju začenjajo karierno pot. Prisluhnili so njihovim dilemam in oviram, s katerimi se srečujejo, ter jih skozi projekt povezali z uveljavljenimi sogovorniki, ki so jim pomagali z nasveti, nekateri tudi s konkretnimi priložnostmi. Ob zaključku projekta je potekala tudi javna razprava o tem, kako v Sloveniji ustvariti priložnost za mlade.