Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja Božiča s kolegi iz Avstrije, Češke, Slovaške in Hrvaške

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič se je danes v Bratislavi udeležil srečanja t.i. formata Slavkov, ki ga sestavljajo Avstrija, Češka in Slovaška. Srečanju državnih sekretarjev omenjenih treh držav sta se tokrat prvič pridružila državna sekretarja Slovenije in Hrvaške.

Format Slavkov predstavlja platformo za regionalno sodelovanje med Avstrijo, Češko in Slovaško. Sodelovanje se osredotoča na skupne pobude, izmenjavo informacij in koordinacijo stališč do vprašanj Evropske unije. Namen formata je krepitev medsebojnih odnosov in sodelovanja na osnovi dialoga in skupnih projektov različnih vladnih resorjev. 

Med regionalnimi temami so udeleženci na tokratnem srečanju govorili o temah s področja Evropske unije in izmenjali poglede na njeno prihodnost in širitev na Zahodni Balkan. Obravnavali so tudi brexit, migracije in večletni finančni okvir. Poleg tega so srečanje izkoristili za pogovor o možnostih za tesnejše sodelovanje na področju digitalizacije, novih tehnologij in umetne inteligence ter kibernetske varnosti.

Ime "Slavkov" izvira iz prvega srečanja predsednikov vlad Avstrije, Češke in Slovaške, ki je potekalo leta 2015 v češkem mestu Slavkov.