Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar se je na dvostranskem srečanju sestal s turškim zunanjim ministrom Çavuşoğlujem

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes v Ankari začel dvodnevni delovni obisk v Republiki Turčiji, ki se ga udeležuje tudi močna gospodarska delegacija iz Slovenije. Prvi dan obiska se je minister na dvostranskem srečanje sestal s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Çavuşoğlujem.

Slovenija in Turčija sta marca 2011 podpisali dokument strateškega partnerstva, kar je bila osnova za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama. Prijateljski odnosi, ki smo jih razvili, nam omogočajo odkrito in smiselno izmenjavo mnenj o različnih gospodarskih priložnostih. 

V zelo konstruktivnem pogovoru sta se ministra dotaknila dvostranskega sodelovanja med državama, migracij, razmer na Bližnjem vzhodu, regije Zahodnega Balkana in odnosov EU – Turčija. Govorila sta tudi o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike, logistiki, informacijske in komunikacijske tehnologije, kmetijstva, turizma, športa in znanosti. Pred današnjim srečanjem sta se sicer nazadnje sestala septembra lani na Bledu, saj je Çavuşoğlu reden gost blejskega strateškega foruma.

Kot je dejal minister dr. Cerar je na področju migracij nadzor migracijske poti Zahodnega Balkana za Slovenijo ključna skrb. V tem oziru je vloga Turčije pri uspešnem upravljanju migracijskega pritiska na migracijski poti v vzhodno Sredozemlje ključnega pomena. Slovenija priznava prizadevanja Turčije pri obravnavi migrantov in beguncev iz Sirije ter aktivno sodeluje pri finančni podpori znotraj mehanizmov EU. Dr. Cerar pa se je v današnjem pogovoru zavzel predvsem za krepitev sodelovanja na področju boja proti organizirani mreži tihotapcev migrantov.

Turčija zaradi številnih razlogov ostaja strateško pomembna za EU. Slovenija si prizadeva, da bodo nesoglasja med Turčijo in EU rešena in bo s tem omogočeno nadaljevanje dialoga med EU in Turčijo za njen pristop v unijo. Toda ob predpogoju, "da bo Turčija spoštovala norme pravne države, človekove pravice in sledila standardoma EU. Potrebno je zgraditi most zaupanja," je opozoril minister Cerar.

Glede razmer na Bližnjem vzhodu sta se ministra dotaknila predvsem razmer v Siriji, Iraku in Iranu. Slovenija še naprej poziva vse strani, naj podprejo takojšnjo prekinitev sovražnosti na severozahodu Sirije.

Dr. Cerar pa je v pogovoru izpostavil tudi velik angažma Slovenije za začetek pristopnih pogovorov Severne Makedonije in Albanije z Evropsko unijo. Evropska komisija je ravno prejšnji teden objavila predlog nove metodologije širitve. Glede na predčasne volitve v Severni Makedoniji 12. aprila si Slovenija prizadeva, da bi bila odločitev sprejeta do konca marca.

Jutri bo v Istanbulu potekala Poslovna konferenca Slovenija – Turčija, ki jo organizirata slovensko veleposlaništvo v Turčiji in Turška zunanjetrgovinska zbornica (DEIK). Na njej se bo turškemu trgu predstavilo 13 slovenskih podjetij iz različnih panog (DUOL, Pipistrel, Luka Koper, itd.), občina Bled, sodeloval pa bo tudi predstavnik SID Banke. Minister dr. Miro Cerar se bo ob robu konference sestal tudi s turškim ministrom za mlade in šport dr. Mehmetom Muharrem Kasapoğlujem, s katerim sopredsedujeta mešani slovensko-turški komisiji za gospodarsko sodelovanje.

Minister dr. Cerar je ob robu obiska položil tudi venec in se vpisal v spominsko knjigo v mavzuleju Kemala Ataturka.