Skoči do osrednje vsebine

Odbor za pravosodje včeraj podprl dopolnjeni predlog novele stvarnopravnega zakonika

Odbor Državnega zbora za pravosodje je včeraj pripravil dopolnjeni predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki ga je v zakonodajni postopek vložila vlada. Predlog novele stvarnopravnega zakonika, je predstavila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Med poglavitnimi rešitvami so prenova etažne lastnine in etažni lastnini podobnih položajev ter prenova registra neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin. V primeru izvrševanja služnosti v javno korist predlog odpravlja časovno omejitev, ki velja za neprave stvarne služnosti. Takšna služnost se tako po predlogu lahko ustanovi tudi za nedoločen čas.
Ministrica za pravosodje Andreja Katič in državni sekretar ministrstva za pravosodje Gregor Strojin na 13. redni seji Odbora Državnega zbora za pravosodje
1 / 2

Predlog prinaša tudi novost, po kateri so živali opredeljene kot živa bitja in ne več kot stvari. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot čuteča živa bitja, a v vladi za to ni bilo posluha. Pač pa so opredelitev živali kot čutečih živih bitij v dopolnilo zapisali poslanci LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levice.

Ministrica Katič je ob tem izpostavila: »Živali ni mogoče enačiti s položajem stvari, potrebno jim je priznati poseben položaj. Ocenjujem, da je dozorel čas, ko mora družba na živali prenehati gledati kot zgolj na telesni predmet, ki ga človek obvladuje, in da je izključno namenjen služenju in izpolnjevanju osebnih interesov lastnika, kot to velja za stvari.« Hkrati pa je poudarila, da če bo to dopolnilo sprejeto v Državnem zboru se bodo v prihodnje spremenili tudi nekateri drugi zakoni, denimo zakona o izvršbi in zavarovanju ter o dedovanju.

Predlog je podprlo sedem poslancev, proti pa je bil eden.

Še pred tem pa je Odbor za pravosodje brez glasu proti za obravnavo na seji Državnega zbora pripravil dopolnjeni predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki ga je v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina NSi. Po dopolnjenem predlogu se zastaralni roki za najhujša kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost podaljšajo za trikrat.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na odboru povedala, da vlada na predlog skupaj z dopolnilom nima pripomb. Je pa pojasnila, da je tudi ministrstvo načrtovalo spremembe v tej smeri. Prav zato sta ministrstvo in predlagatelj besedilo predloga dopolnitve kazenskega zakonika usklajevala skupaj.

Na ministrstvu že deluje posebna delovna skupina za spremembe kazenskega zakonika tudi glede definicije posilstva. Model prisile bi zamenjal model soglasja, ki terja partnerjevo jasno soglasje k spolnemu aktu in kot kaznivo opredeljuje vsako spolno ravnanje brez nedvomnega soglasja obeh partnerjev je še poudarila ministrica Katič.