Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Morda ne veste, a France Prešeren je sodobniku, pesniku Stanku Vrazu nekoč v pismu potarnal: ''Za moje ime v slovenskem svetu nihče ne ve!'' Danes se inovatorja v pesniškem jeziku, ki je z umetniško močjo, kot je zapisal Anton Slodnjak, opozarjal ''na pravice posameznika, naroda in človeštva,'' seveda spominjamo vsi.
Bralec drži v roki knjigo Prešernovih Poezij na Prešernov dan

Prešernove Poezije | Avtor: STA

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, bo v danes, 7. februarja 2020, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno eni osrednjih osebnosti slovenske fotografije Stojanu Kerblerju in svetovno znanemu baletnemu koreografu, plesalcu, dramaturgu ter režiserju Milku Šparembleku.

Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah.

Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom KAM? je zasnoval režiser Vito Taufer, ki je za vsebinsko izhodišče postavil Prešernovo Zdravljico, obred napitnice ob novem vinu, kjer je združena  misel o prijateljstvu z željo po medsebojnem spoštovanju, miru, dobroti in svobodi, ki naj vladajo svetu. S prireditvijo, ki bo po režiserjevih besedah intimnejša kot po navadi, želi prijazno nagovoriti tako publiko v dvorani, kot širše občinstvo, ki bo proslavo spremljalo prek radijskih in televizijskih sprejemnikov oziroma spleta.

Slavnostna govornica bo Ira Ratej, predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Organizatorji so posebno pozornost namenili temu, da bo živo spremljanje prvič omogočeno senzorno oviranim gledalcem in poslušalcem, gluhim in naglušnim s tolmačenjem v znakovni jezik in živimi podnapisi, slepim in slabovidnim z živim avdioopisom.

Prenos v živo bo na prvem programu Televizije Slovenija, radijski prenos pa na prvem programu Radia Slovenija.

Na Ministrstvu za kulturo smo letos še posebej zadovoljni, saj smo poleti po več kot 18 letih realizirali željo po odkupu nepremičnin ob ''Ribčevi ali Prešernovi domačiji'' in s tem obiskovalkam in obiskovalcem omogočili nemoten dostop do kulturnih spomenikov državnega pomena v Vrbi (Prešernove domačije, vaške lipe in cerkve Sv. Marka).

Saj vemo, ali kakor je zapisal Josip Stritar: ''Kar je Angležem Shakespeare, Italijanom Dante, Nemcem Goethe – to je Slovencem Prešeren!''