Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve na sporočilo Evropske Komisije o okrepitvi širitvenega procesa EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pozdravlja današnji predlog Evropske Komisije o novi metodologiji širitve, ki naj bi prinesel bolj učinkovit, jasen in kredibilen širitveni proces.

Slovenija verjame, da bo bolj dinamičen, kredibilen in političen proces lahko pospešil vključevanje držav Zahodnega Balkana v EU. Širitev Unije je  nujna  za stabilnost, ekonomski razvoj in nadaljevanje reformnih procesov v regiji. Slovenija meni, da mora notranja nadgradnja širitvene metodologije potekati vzporedno s pričetkom pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Širitev EU na Zahodni Balkan mora ostati geostrateška investicija Unije, kredibilna evropska perspektiva teh držav pa ključna motivacija za spremembe v regiji.

O odločitvi o pričetku pristopnih pogajanj naj bi države članice, skladno z zaključki Evropskega sveta iz oktobra 2019, odločala pred Vrhom EU-Zahodni Balkan, ki bo potekal v maju 2020 v Zagrebu. O končni obliki današnjega predloga Komisije, ki ohranja pogojevanje kot sestavni del širitvenega procesa ter kot novost predvideva večji vpliv držav članic Unije ter negativne ukrepe v primeru nazadovanja pri izpolnjevanju širitvenih pogojev, bodo v nadaljnjih razpravah odločile države članice, s ciljem doseganja soglasja med državami članicami EU glede nadaljnjih korakov v širitvenem procesu.

Dodatne informacije: