Skoči do osrednje vsebine

Nagrajena najbolj inovativna živila letošnjega leta

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil razglasitve najbolj inovativnih živil leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji ter uvedena na tržišče v zadnjem letu. Ob tej priložnosti je državni sekretar izpostavil: "Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili pa lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja."

Nagrade za najbolj inovativna živila so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc. Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat, podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh. Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none z ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem ter Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice.

Državni sekretar dr. Podgoršek je v svojem nagovoru med drugim izpostavil Resolucijo »Naša hrana, podeželje in naravni viri 2021«, ki je bila pred kratkim sprejeta v Državnem zboru RS. Dokument predstavlja pomembno izhodišče nadaljnje kmetijske politike Slovenije, ki pa si želi tudi v evropskem prostoru pustiti sled z visoko stopnjo kakovosti živil brez dodanih aditivov. Tako smo na februarskem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo v Bruslju skupaj s Portugalsko in podporo več kot 20 držav pozvali Evropsko komisijo k vzpostavitvi jasnejšega označevanja porekla mešanice medu.

Spremljanju porekla surovin bomo na MKGP tudi v prihodnje posvečali osrednjo pozornost. Pri tem je še posebej pomembna nacionalna shema kakovosti »Izbrana kakovost – Slovenija«, namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom, ki so pridelani in predelani v Sloveniji.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila ter  spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Na lanski javni razpis so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji (ti so lahko posredovali največ tri predloge). Dve tretjini vseh prispelih predlogov je bilo podanih s strani proizvajalcev, sodelovale pa so tudi kmetije. Skupno je Inštitut za nutricionistiko obravnaval 84 predlogov.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj«. Več o projektu ter nagrajenih inovativnih živilih…