Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Katič: "Pravica do osebne varnosti, s tem pa tudi pravica do življenja brez nasilja, je ena temeljnih človekovih pravic."

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je na povabilo generalnega sekretarja OECD Angela Gurrie v Parizu udeležila OECD konference na visoki ravni o boju proti nasilju nad ženskami.
Ministrica Katič med nagovorom na konferenci na visoki ravni o boju proti nasilju nad ženskami v Parizu ci
1 / 2

Konferenco je odprl generalni sekretar OECD Gurria, sledil je nagovor francoske državne sekretarke za enakost spolov Marlene Schiappa ter pričevanje žrtev družinskega nasilja.

Na konferenci so sodelovali visoki predstavniki držav članic OECD.

Ministrica Katič je v uvodnem nagovoru na panelu z naslovom »Poziv pravosodju glede preprečevanja partnerskega nasilja v družini (Call to Justice: Preventing and Ending Intimate Partner Violence)« izpostavila zaskrbljujočo nacionalno statistiko, ki kaže, da je skoraj polovica žensk, starejših od petnajst let, že bila žrtev ene od vrst nasilja. V 90, 8 odstotkov primerov so bili napadalci očetje, možje, bratje in sinovi.

"Pravica do osebne varnosti, s tem pa tudi pravica do življenja brez nasilja, je ena temeljnih človekovih pravic. Dolžnost države je, da vzpostavi učinkovit sistem ter mehanizme za zaščito in podporo žrtvam" je dejala.

Velik napredek na področju zaščite žrtev je Slovenija naredila s sprejetjem novele Zakona o kazenskem postopku, saj se z njo v ospredje postopka postavlja žrtev in njene pravice. Kot ključno v prihodnje je ministrica Katič izpostavila zakonsko spremembo definicije kaznivega dejanja posilstva v smer modela soglasja.

Tudi v luči zgodb žrtev, ki so bile predstavljene na konferenci, je ministrica Katič pozvala vse države k ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Govorci na panelu so bili tudi ministrica za pravosodje Islandije, minister za pravosodje Norveške, sodnica prizivnega sodišča iz Združenega kraljestva in namestnica ministrice za pravosodje Kanade. Panel se je osredotočil na iskanje mehanizmov, ki jih imajo (poleg ustrezne zakonodaje) na področju boja proti nasilju v družini na voljo vlade in pravosodje, izmenjavo dobrih praks ter iskanju rešitev na tem področju.