Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Etiopijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V ministrstvu za zunanje zadeve so danes potekale dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Etiopijo, ki sta jih vodila v.d. generalne direktorice Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Anita Pipan in generalni direktor za Evropo in EU v ministrstvu za zunanje zadeve Etiopije Ato Mehreteab Mulugeta. Sogovornika sta obravnavala tako dvostransko sodelovanje med državama, vključno z gospodarskim, kot sodelovanje na multilateralnem področju.
Dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Etiopijo

Dvostranske politične konzultacije med Slovenijo in Etiopijo

Generalni direktor Mulugeta je predstavil politične, gospodarske in družbene razmere v Etiopiji. Generalna direktorica Pipan je sogovorniku predstavila značilnosti slovenskega gospodarstva in priprave na predsedovanje Sloveniji Svetu EU. Sogovorniku je predstavila letno mednarodno konferenco Dan Afrike in Etiopijo povabila k sodelovanju in udeležbi na konferenci, ki bo letos osredotočena na kmetijstvo. Ob tem je bilo govora tudi o krepitvi sodelovanja na področju čebelarstva in promociji svetovnega dneva čebel.

Generalna direktorja Pipan in Mulugeta sta potrdila interes za nadaljevanje političnega dialoga. Izmenjala sta poglede na aktualna zunanjepolitična in varnostna regionalna vprašanja s poudarkom na razmerah v regiji Roga Afrike in Zahodnem Balkanu.

Ob robu dvostranskih političnih konzultacij se je delegacija Etiopije sestala s predstavniki nekaterih slovenskih podjetij, s katerimi so govorili o konkretnih možnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.