Skoči do osrednje vsebine

Odziv na odločitev Sodišča EU v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršitev prava Evropske unije

Sodišče Evropske unije se je danes v Luksemburgu v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršitev prava Evropske unije kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državama izreklo za nepristojno. Hkrati je sodišče v sodbi napisalo, da morata Slovenija in Hrvaška, podpisnici arbitražnega sporazuma, storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe. "To je jasno sporočilo, da je meja med državama določena in da je arbitražno razsodbo treba uveljaviti na obeh straneh", je po razglasitvi današnje sodbe izjavil minister dr. Miro Cerar.

Na današnji tiskovni konferenci je minister dr. Cerar poudaril, da se je Sodišče EU danes jasno izreklo o arbitražni razsodbi, ki je bila posredni povod za tožbo Slovenije proti Hrvaški. "Sodišče je danes izrecno pritrdilo temu, kar Slovenija ves čas zatrjuje in čemur nobena država ne oporeka: arbitražna razsodba velja, je zavezujoča in jo morata obe državi izpolniti. To je še en dokaz, in to dokaz najvišje pravne instance v Evropski uniji, da je Slovenija ves čas pravilno poudarjala, da mora tudi Hrvaška implementirati arbitražno razsodbo", je povedal minister dr. Cerar.

Vodja Projektne enote za meje v ministrstvu za zunanje zadeve Marko Vrevc je v odzivu na sodbo poudaril, da Slovenija v današnji sodbi vidi zgolj potrditev, da tako pri izvajanju arbitražne razsodbe kot pri uveljavljanju prava EU v geografskem obsegu, kot je določen z razsodbo, vse dela prav. Tožba Slovenije pred Sodiščem EU zoper Hrvaško je samo ena od poti Slovenije za uveljavitev arbitražne razsodbe.

Slovenija bo nadaljevala z napori za celovito uveljavitev mednarodno priznane arbitražne razsodbe o meji. Za Slovenijo sta namreč bistveni vladavina prava in varnost v našem neposrednem mednarodnem okolju.