Skoči do osrednje vsebine

Novi koronavirus: Javnost mora biti obveščena, posebna zaskrbljenosti slovenskih državljanov pa je odveč

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila globalno nevarnost za javno zdravje. Razglasitev je bila pričakovana zaradi obsega izbruha na Kitajskem in širitve virusa v druge države. Razglasitev nevarnosti za javno zdravje pomeni, da WHO pomaga pri koordinaciji in usklajevanju razmer ter zavezo držav k izpolnjevanju priporočil, ki jih WHO poda. Pri tem je WHO izrazila skrb predvsem za države, ki imajo slabše razvit zdravstveni sistem. V Sloveniji smo pripravljeni na morebitni izbruh virusa.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek in predstojnica Centra za naleztituta za javno zdravje, izr. prof. Maja Sočan/ foto STA

Danes sta izjavo za medije podali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek in predstojnica Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje izr. prof. Maja Sočan. Državna sekretarka je ob tej priložnosti poudarila: "Potrebno je, da je  javnost obveščena in pripravljena, posebna zaskrbljenosti slovenskih državljanov pa je odveč. Zdravstveni sistem je pripravljen in se sproti prilagaja.«

Ob tem naj poudarimo, da na Ministrstvu za zdravje ter Nacionalnem inštitutu za javno zdravje skrbno spremljamo razvoj dogodkov in širjenje virusa po svetu, predvsem v naši bližini.

Zdravstveni sistem je pripravljen za primer novega koronavirusa in se sproti prilagaja:

  • Pripravljen je algoritem za obravnavo oseb s sumom na nov koronavirus v osnovnem zdravstvenem varstvu.
  • Vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti so seznanjeni z navodili za ravnanje.
  • Vzpostavljena je laboratorijska diagnostika za potrditev virusa v najkrajšem možnem času.
  • Pripravljene so smernice za preprečevanje širjenja okužb.
  • Pripravljene in objavljena so navodila za epidemiološko spremljanje obolelih, spremljanje oseb, ki so bile s potrjenim primerom v stiku in navodila za tesne kontakte.
  • Odprta je telefonska številka, ki je namenjena predvsem tistim, ki so potovali na Kitajsko in tam bivali oz. potujejo iz jugovzhodne Azije.
  • Izdana so priporočila za ljudi, ki pripotujejo iz ogroženih območij.
  • Slovenija ima pripravljene državne načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni.