Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar mentorjem v programih Evrošola in Šola ambasadorka EU: "Najpomembnejše slovensko naravno okolje je Evropska unija!"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes v prostorih Hiše Evropske unije nagovoril zbrane učitelje in mentorje, ki sodelujejo v projektih Evrošola in Šola ambasadorka Evropske unije, ki ju izvaja Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Nagovor dr. Cerarja v Hiši EU.

Nagovor ministra dr. Cerarja v Hiši EU.

1 / 2

Programa sta namenjena srednjim in poklicnim šolam po Sloveniji in skrbita za dvigovanje zavedanja mladih o Evropi in evropski parlamentarni demokraciji. Poleg poučevanja dejstev o Evropski uniji vključujeta tudi pridobivanje izkušenj o evropskem državljanstvu, in sicer kaj pomeni EU v vsakdanjem življenju in kaj lahko storimo, da bo prihodnja Evropa taka, kot si jo želimo.

Minister se je v uvodnem nagovoru vodji Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji mag. Manji Toplak zahvalil za povabilo, mentorjem pa za ves trud, ki ga skupaj z organizatorji vlagajo v uspešno uresničevanje obeh projektov. Kasneje se je v pogovoru z mentorji dotaknil tudi konkretnih aktivnosti Slovenije v pripravah na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021, Brexita, arbitražnega procesa in prisluhnil njihovim pobudam.

Minister dr. Cerar je ob tem izpostavil, da je Evropska unija najpomembnejše naravno okolje Slovenije in dodal: "Glavna ideja za ustvarjanje Evrope je bil mir, in to je tudi prevladujoči namen Unije in razlog, zakaj EU dojemajo kot zgodbo o uspehu ali celo vzor povezanosti med različnimi narodi državami, kulturarmi, religijami in jeziki."