Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev novih EU predpisov s področja zdravja rastlin v zvezi z rastlinskimi potnimi listi

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je 29. januarja in 5 februarja 2020 v Hiši Evropske unije v Ljubljani organizirala seminar za pridelovalce in distributerje rastlin in rastlinskih proizvodov, ki izdajajo rastlinske potne liste za njihovo trgovanje v Sloveniji oziroma v Evropski uniji. Seminarja se je udeležilo okoli 230 slušateljev.

Predstavljene so bile glavne novosti, ki jih določa Uredba 2016/2031/EU in novi izvedbeni akti Evropske komisije. Kot bistvena novost je bila izpostavljena nova in enotna oblika ter vsebina rastlinskega potnega lista v EU, z namenom večje prepoznavnosti med kupci sadilnega materiala in semen kmetijskih, gozdnih in okrasnih rastlin. Rastlinski potni list spremlja vse rastline za saditev in nekatera semena od pridelovalca teh rastlin do kmeta oziroma do maloprodajne trgovine. To velja tudi za spletno prodajo, kjer mora rastlinski potni list spremljati vse rastline za sajenje in nekatera semena do končnega kupca. Udeleženci so bili seznanjeni tudi z novimi obveznostmi in pogoji za izdajo rastlinskih potnih listov.


Ker je leto 2020 Mednarodno leto zdravja rastlin, je bila poudarjena tudi ključna vloga varnega trgovanja z rastlinami za preprečevanje vnosa in širjenja bolezni in škodljivcev rastlin, z upoštevanjem zakonodaje in predpisanih ukrepov.