Skoči do osrednje vsebine

Neformalni posvet o osnutku "MLA konvencije"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenska delegacija se je v Haagu od 27. do 29. januarja kot soorganizatorica udeležila neformalnega posveta glede priprave nove mednarodne konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev v okviru t.i. MLA pobude.
1 / 4

Posveta se je udeležilo 170 udeležencev, med njimi predstavniki 80 držav ter predstavniki mednarodnih organizacij in civilne družbe. Udeležence posveta, ki ga je povezovala Silvia Fernandéz de Gurmendi, nekdanja predsednica Mednarodnega kazenskega sodišča, sta uvodoma nagovorila prof. Philippe Sands, priznani mednarodni pravnik s številnimi izkušnjami zastopanja pred mednarodnimi sodišči, ter nizozemski tožilec, specializiran za pregon mednarodnih zločinov, Maarten van der Vlugt.

Udeleženci so izrazili močno podporo sprejetju "MLA konvencije" in izmenjali poglede ter predloge v zvezi z revidiranim osnutkom besedila omenjene konvencije.

Države pobudnice MLA pobude, kamor, poleg Slovenije, sodijo Argentina, Belgija, Nizozemska, Mongolija in Senegal, smo posvet priredile kot zadnji korak pred ključno fazo MLA pobude, in sicer diplomatsko pogajalsko konferenco, ki bo potekala med 8. in 19. junijem v Ljubljani. Na ljubljanski konferenci si bodo udeleženci prizadevali za oblikovanje in sprejetje dokončnega besedila konvencije, ki bo zapolnila obstoječo pravno vrzel in državam priskrbela sodobni mehanizem za sodelovanje pri pregonu najhujših mednarodnih zločinov pred nacionalnimi sodišči.

MLA pobuda je zaživela leta 2011, ko smo Slovenija, Nizozemska in Belgija začele z napori zbiranja podpore za sprejetje novega mednarodnega instrumenta, katerega temeljno sporočilo je, da mednarodni zločini ne smejo ostati nekaznovani. Aktivna vloga Slovenije pri MLA pobudi izraža našo zavezanost k vladavini prava in krepitvi mednarodnega prava. Več o MLA pobudi na voljo tukaj.